Kultura
NOVA PREDSTAVA HNK ZADAR - DUGO PUTOVANJE U NOĆ

Ferenčina režira O'Neillovu dramu
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

ZADAR - Novu predstavu HNK Zadar “Dugo putovanje u noć”, obiteljsku dramu američkog autora Eugene O'Neilla, režira Virovitičanin Dražen Ferenčina (peta režija za zadarsko kazalište), a igraju Jasna Ančić, Davor Jureško, Alen Liverić, Ivan Vukelić i Žana Bumber. Pretpremijera je u četvrtak, 7. prosinca, a premijera u petak, 8. prosinca. Prijevod potpisuje Ivo Juriša, dramaturgiju Ana Prolić, scenografiju Ljerka Hribar, kostimografiju Marija Šarić-Ban, oblikovanje svjetla Ivo Nižić te glazbu Nebojša Lakić.

Long Day's Journey into Night (1941.), smatra se pravim O'Neillovim remek-djelom, što potvrđuje i Pulitzerova nagrada za dramu koju je primio 1957. Za ulogu u ovom filmu Katherine Hepburn je 1963. bila nominirana za Oscara. Autorova je želja bila da ovo djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti. Iskren je to prikaz autorove mladosti provedene u sjeni majčine ovisnosti te očevog i bratovog alkoholizma. Istodobno, svjedočanstvo je to duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih - ističe se u najavi.

Predstava je kronika jednoga dana u životu obitelji Tyrone, u kojoj nitko nije sposoban suočiti se sa stvarnošću, s činjenicom da svi žive u samoobmani i neostvarenim snovima... N.Vek.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike