Crna kronika
SUD ODLUČIO DA NIJE KRIV

Oslobođen bivši zapovjednik vojnog poligona “Gašinci”
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

OSIJEK

Pukovnik Ivan Husnjak (66), bivši zapovjednik vojnog poligona Gašinci, u ponovljenom je suđenju oslobođen optužbi da je dao civilu da besplatno obrađuje zemljište u okviru samog poligona.

Pukovnik Husnjak u prvom je suđenju nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, a Ivan Burek (34) iz Đakova, vlasnik obrta “Burek”, koji je zemljište obrađivao, na godinu i šest mjeseci zatvora. Solidarno su trebali nadoknaditi štetu Republici Hrvatskoj u iznosu od 212.357,76 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Međutim, Vrhovni sud u potpunosti je krivnje oslobodio Ivana Bureka, a za Ivana Husnjaka naloženo je ponovno suđenje u kojem su provedeni još neki dokazi obrane. Nakon što je ponovljeno suđenje na Županijskom sudu u Osijeku, te su provedeni još neki dokazi obrane te analizirani, osječki sud i pukovnika je oslobodio krivnje.

Podjsetimo, optužnicom se Ivana Husnjaka teretilo da je od travnja 2008. do 1. rujna 2011. godine na vojnom poligonu Gašinci, kao zapovjednik Opslužništva vojnog poligona Gašinci u sastavu Hrvatske kopnene vojske, Pješačke pukovnije, bez naknade dozvolio Ivanu Bureku da obrađuje poljoprivredno zemljište u prostoru poligona.

Optužnica je tako teretila pukovnika da je na ime neplaćenog zakupa, država bila oštećena za 212.357,76 kuna.

U prvom suđenju svjedočio je umirovljeni general Mladen Kruljac, tada nadređeni Husnjaku, koji je naveo da je za postojanje ugovora između Hrvatskih šuma i civilnih osoba saznao 2008. godine kada je čuo da su Hrvatske šume davale u zakup zemljište u sklopu poligona na korištenje.

- Pojavio se problem čišćenja poligona, jer je 2007. rasformirana jedinica koja se bavila raspolaganjem poljoprivrednog zemljišta u sklopu poligona i koja je u svom sastavu imala više od 1000 ovaca i koza koje su zapravo održavale poligon. Tada je generalu Luciću i meni Husnjak rekao za situaciju s Hrvatskim šumama i civilnom osobom, da su tako riješili problem s čišćenjem i održavanjem svojih parcela, jer sam ja smatrao da se profesionalni vojnici trebaju baviti obukom, a ne čišćenjem. Uglavnom, kada je Husnjak predočio ugovore Hrvatskih šuma s civilima, zaključili smo da je to dobro rješenje za poligon”, svjedočio je Mladen Kruljac.

Sandra LACIĆ
NIJE MU TREBALA DOZVOLA

Kao svjedok obrane, umirovljeni general Mladen Kruljac sudu je rekao i da Husnjak nikada nije tražio njegovo odobrenje za ulazak određenih civilnih osoba na područje poligona Gašinci, jer to je isključivo u njegovoj nadležnosti. “Samo mogu reći da me redovito izvješćivao da pušta određene osobe u krug poligona i da tu nema nikakvih problema, da se sve redovito zavodi u imenike na prijavnici. Moja je bila samo nadzorna uloga gdje ja, ako ima određenih problema, mogu kao nadređeni zabraniti takav ulazak”, dodao je Kruljac.

čišćenje

SPORNO JE BILO OBRAĐIVANJE ZEMLJIŠTA

Za obradu zemlje na poligonu znalo je i vrhovno zapovjedništvo Hrvatske vojske

Najčitanije iz rubrike