Novosti
ŠTO VLADA DONOSI OSIJEKU I ŽUPANIJI

Projekti vrijedni više od 75 milijuna kuna
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
Općini Čepin bit će darovana nekretnina vrijedna više od 22 milijuna kuna

U petak, 1. prosinca, u 11 sati, dan uoči Dana grada, u Osijeku će sjednicu održati Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem. Već smo u nekoliko navrata najavljivali kako će većina odluka donesenih na toj sjednici imati izravnog utjecaja na razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije, a u četvrtak smo doznali i o kojim će točno projektima biti riječ te koja je njihova vrijednost.

Tako bi na sjednici u Osijeku, između ostaloga, trebalo biti riječi o gradnji Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, potom o financiranju nabave angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenaca (litotriptora) za Klinički bolnički centar Osijek, vrijednog čak osam milijuna kuna. Neizostavna tema bit će i rješavanje problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode “Kopački rit”. Na dnevnom redu je i realizacija projekta rekonstrukcije raskrižja ulica Stjepana Radića i Augusta Harambašića, Trga Ante Starčevića te Ulice Petra Preradovića u Donjem Miholjcu u raskrižje s kružnim tokom, a vrijednost tog projekta je, kako doznajemo u Banskim dvorima, 3.780.000 kuna.

Ceste, kampus, IT park...

Među osječkim projektima o kojima će se raspravljati u petak projekt je rekonstrukcije kolnika državne ceste od Riječne luke Tranzit i rekonstrukcije kolnika, biciklističke staze i nogostupa nerazvrstane ceste na dionici Vukovarske ulice od raskrižja za Luku Tranzit, vrijednog 6.995.000 kuna, te sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za projekt obnove prostora oko bastiona u osječkoj Tvrđi u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Tema je i izrada parcelacijskih odnosno geodetskih elaborata za potrebe evidentiranja zgrada te javnih i nerazvrstanih cesta na području Osijeka, a Vlada će i dati podršku dovršetku gradnje sveučilišnog kampusa u Osijeku te projektu i gradnji IT parka.

Nadalje, milijun kuna vrijedan je projekt uspostave Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku, a bit će riječi i o osnivanju Arheološkog muzeja. Vlada bi u petak na sjednici trebala i dati preporuku Hrvatskim šumama za darovanje nekretnine Osječko-baranjskoj županiji i Općini Bilje radi uspostave centra za posjetitelje te pružiti potporu promicanju ulaganja u Osječko-baranjsku županiju. Vlada planira donijeti i odluku o preuzimanju obveza za sklapanje ugovora s Centrom za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” Osijek, što godišnje iznosi 525.600 kuna. Na sjednici će Općini Čepin biti darovana nekretnina u svrhu izgradnje “Naselja prijateljstva”, a vrijednost joj je 22.360.300 kuna. Grad Osijek će dobiti od države na korištenje nekretnine radi smještaja Caritasa Osijek Đakovačko-osječke biskupije, a Gradu će biti na korištenje dodijeljeni i stanovi radi stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovnog i socijalnog statusa. Podsjetimo, na sjednici će biti riječi i o uspostavi Veteranskog centra u Osijeku, a očekuje se i darovanje nekretnine u vlasništvu države radi realizacije projekta stvaranja novih turističkih atrakcija. Kako doznajemo, ukupna vrijednost svih tih projekata o kojima će Vlada raspravljati na sjednici u Osijeku veća je od 75 milijuna kuna.

Novi autobusi za GPP

U planu je također potpisivanje brojnih ugovora vezanih uz Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a ukupna im je vrijednost veća od 900 milijuna kuna, dio je financiran nepovratnim sredstvima iz Europske unije.

Tako je, između ostalog, planirano potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za nabavu 12 novih autobusa za osječki GPP, vrijednost kojih je 18 milijuna kuna. Kada je riječ o osječkom javnom prijevozu, bit će potpisan i ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za modernizaciju tramvajske infrastrukture.

Dijana PAVLOVIĆ
ZA DOSTUPNIJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU VIŠE OD 23 MILIJUNA

Najavljeno je i da će u petak biti potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za rast konkurentnosti proizvodnje papirnate ambalaže u Osijeku, vrijednost kojega je veća od 30 milijuna kuna, te ugovor o uređenju desne obale Drave u iznosu od 45 milijuna kuna. Planira se i potpisivanje ugovora o projektu vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće, vrijednog 271.578.968 kuna, kao i ugovor o poboljšanju vodno–komunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo vrijedan 267.314.533,82 kune. U ta dva slučaja riječ je o ugovorima o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Više od 23 milijuna kuna vrijedan je i ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele Osječko-baranjske županije.

Najčitanije iz rubrike