Kultura
OTVORENJE DVIJU IZLOŽBI U MLU

Opus Ive Šebalja i izbor fotografija studenata UAOS-a
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Izložba O fotografiji na UAOS okuplja odabrane radove studenata Odsjeka za likovnu umjetnost, pod mentorstvom prof. Vladimira Freliha, među kojima su i oni koji su se nakon završetka studija nastavili baviti umjetnošću. U Muzeju će likovnih umjetnosti izložba biti otvorena u petak, 1. prosinca, u 19.30 sati.

“U tih deset godina nastali su mnogi radovi koji predstavljaju simbiozu nastavnog procesa i kreacije studenata i profesora, gdje svatko ponaosob predstavlja svoj umjetnički izražaj... Osebujnost svakog rada pokazuje promišljanje studenata o mediju fotografije kao provokativnom poticaju za afirmiranje njihovih ideja koje zaslužuju biti pokazane pod okriljem Akademije”, ističe dekanica Helena Sablić Tomić.

U katalogu Leila Topiš piše kako “studentski radovi zorno prikazuju kako je izvanrednom profesoru Vladimiru Frelihu i naraštajima njegovih studenata i studentica uspjelo svladati zadatke poput kako se donose odluke što fotografirati, digitalno razumijevanje i multidisciplinarnost fotografskog medija, komunikacija,vjera u same sebe, moć artikulacije za predstavljanje projekta, suradnja i samoanaliza. Posrijedi su redom vještine koje im ne omogućuju samo da budu kvalitetni umjetnici nego i kvalitetni dionici suvremenog društva”.

S druge pak strane, piše Topić, “fotografija, nesumnjivo, ipak služi kao stanoviti dokaz stvarnosti. Dovoljno se prisjetiti neobično mučnih prizora s fotografija koje su američki vojnici snimili u zatvoru, u iračkom Abu Ghraibu. Ili pak monstruoznih prizora iz koncentracijskih logora snimljenih po oslobođenju njihovih uznika. Spominjem ove fotografije jer su poslužile kao istinski dokaz o događajima te na koncu korištene i kao pravni dokaz za osudu počinitelja. No jasno je, nema jednostavnog načina kako pomiriti i dokumentarnu i konstruiranu prirodu fotografske slike. Jedan od najznačajnijih fotografa suvremene umjetnosti Jeff Wall iznio je dobru formulaciju o dvostrukoj prirodi fotografske slike kada je napisao da postoje dva ponavljajuća mita o fotografiji; jedan mit govori da fotografija prikazuje istinu a drugi je mit da ju ne prikazuje. I opet, tu je važna Frelihova odlučnost i želja da se potencijali studentskih radova prikazanih na ovoj izložbi razvijaju između ta dva pola; 'istine i laži' fotografske slike. Iz radova nastalih tijekom deset godina predanog dijaloga studenata i profesora osječkog UAOS-a razvidno je kako je stvorena solidna platforma kojom studenti, budući umjetnici transkribiraju i ispisuju svijet, no istodobno svjesni su da je fotografija stvorena zahvaljujući svojstvima kamere i odluke koju donose samo oni pritiskom na okidač”.

“Ivo Šebalj: Slikarstvo traži vrijeme” putujuća je izložba kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta su udruga Val kulture u suradnji s ustanovama Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, MLU u Osijeku te Centar za kulturu Čakovec. Kustosica je Sonja Švec Španjol. Otvorenje u MLU je također 1. prosinca, ali netom prije studentske, u 19 sati. Moći će se u ovom prostoru pogledati do 5. siječnja 2018.

Cilj je projekta aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća, pa do posljednjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova Ive Šebalja obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Luka Mjeda, Mio Vesović, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima. N.Vekić

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike