Crna kronika
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Osam mjeseci zatvora, tri godine uvjetno jer se nametljivo ponašao prema djevojci
Objavljeno 28. studenog, 2017.
Mladić je silom htio nagovoriti žrtvu da mu postane djevojka, slijedio je na ulici, svakodnevno nazivao na telefon, slao SMS-ove

Sada 24-godišnji mladić iz Slavonije i Baranje pravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora, tri godine uvjetno zbog nametljivog ponašanja prema djevojci za koju je želio da budu u ljubavnoj vezi.

Optužnicom se tereti da je od svibnja 2013. do 21. studenoga iste godine slijedio žrtvu tako što ju je učestalo presretao na ulici, automobilom se vozio za njom i zadržavao se u blizini mjesta gdje se ona nalazila, te često nenajavljeno dolazio k njoj na radno mjesto. Uz to, svakodnevno ju je više puta nazivao na mobitel tražeći od nje da budu u ljubavnoj vezi, a kada je djevojka to odbila, vrijeđao ju je govoreći joj ružne riječi te prijetio da će joj se osvetiti.

Prema optužnici, 24-godišnjak je ustrajao i kroz dulje vrijeme pratio i uhodio drugu osobu i s njom uspostavio neželjeni kontakt, čime je kod nje izazvao tjeskobu i strah za njezinu sigurnost. Time je počinio kazneno djelo protiv osobne slobode - nametljivo ponašanje. Iako se 24-godišnjak nije smatrao krivim, sud je smatrao drugačije.

Na sudu je tvrdio da nije uhodio žrtvu automobilom jer nema vozačku dozvolu, no naknadno je naveo da vozi prijateljev auto, ali da je vozio i službeni automobil tvrtke u kojoj radi. Uz to, pet puta je pravomoćno prekršajno osuđivan zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Žrtva je na sudu ispričala i da joj je u lipnju 2014., dok je održavala trudnoću u bolnici jer je bila trudna s mladićem s kojim se u međuvremenu vjenčala, medicinska sestra donijela vrećicu u kojoj se nalazio mobitel i rekla joj da se javi. Kada se javila, shvatila je da je s druge strane sada 24-godišnjak koji joj je rekao da je to njezin mobitel i da za to nitko ne mora znati pa se mogu čuti. Žrtva je odmah vratila mobitel medicinskoj sestri. Prije toga je dva puta mijenjala broj svog mobitela da je uhoda ne može zvati. Prije maltretiranja, žrtva i 24-godišnjak bili su prijatelji dok je nije počeo silom nagovarati da budu nešto više.

Sud nije povjerovao obrani 24-godišnjaka jer je “neuvjerljiva i isključivo usmjerena na izbjegavanje kaznenopravne odgovornosti.” Zbog zaštite identiteta žrtve njezini podatci, mjesto događaja, kao ni osobni podatci pravomoćno osuđenoga u tekstu nisu navedeni.

Sandra LACIĆ
PRIJETIO JOJ DA JE KAZNA ZA GRIJEH SMRT I CITIRAO NAVODE IZ BIBLIJE

Sud je u obrazloženju presude naveo da je iz preslika SMS poruka između osuđenog i žrtve dokazano da joj je slao više poruka u kojima je citirao neke navode iz Biblije u kojima joj poručuje da “ona živi u grijehu i da će vječno trpjeti radi svoga grijeha u ognjenom jezeru ili paklu, a to je druga smrt i da sramoti Crkvu, Boga i njegovo djelo, te da će se on potruditi da ne bude u vezi, odnosno da joj je kazna za grijeh smrt, a da će se on žrtvovati.” U jednoj SMS poruci pisao joj je da joj je jako stisnuo ruku, ali da nije znao da je to jako boljelo. Sud je smatrao da je dovoljno kazniti ga uvjetnom kaznom te da i bez izvršenja zatvorske kazne neće činiti nova kaznena djela.

uhođenje

ŽRTVA JE MIJENJALA BROJ MOBITELA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana