Kultura
U HDLU ZAGREB OTVORENA NAJVEĆA IZLOŽBA NADAHNUTA TESLOM

Mind from the Future - ulazak u svijet i um genijalnoga vizionara
Objavljeno 28. studenog, 2017.

ZAGREB - U Domu HDLU-a svečano je otvoren najveći projekt suvremene hrvatske umjetnosti uz nekoliko stotina uzvanika: Nikola Tesla – Mind from the Future – multimedijski izložbeni spektakl, koji će biti za javnost otvoren do 20. ožujka 2018.

- Ova je izložba vrhunac mog kreativnog stvaranja. Putovanje s Nikolom Teslom započela sam prije 13 godina želeći napraviti multimedijsku galerijsku instalaciju i interaktivnu filmsku priču o Tesli. Posebno mi je drago da smo to ostvarili upravo u Hrvatskoj u Domu DLU-a, u arhitekturi Meštrovića, ususret godišnjici društva koje je osnovao još jedan naš velikan i moj veliki uzor Iso Kršnjavi. Uspjeli smo u tome rekreirajući Teslin um, uranjajući u njega, prikazujući njegov život, djelo, razmišljanja i inspiraciju Teslom niza domaćih i stranih umjetnika kroz ovu jedinstvenu umjetničku instalaciju koju zovemo izložbom, jer posjetitelje ne očekuje klasična izložba, nego ulazak u svijet i um genijalnog vizionara, čovjeka s umom iz budućnosti, koji je živio za ovaj trenutak u kojem svaki čovjek treba biti umjetnik svog života upravo kakav je bio i Tesla koji je zahvaljujući takvom pristupu sebi mogao stvarati znanstvena „čuda“ kojima je zadužio cijeli svijet svojim izumima, a rođen je u Smiljanu, u Lici - rekla je autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić.

- Nikolu Teslu zasigurno možemo promatrati kroz brojne prizme, i iako često portretiran isključivo kroz ulogu izvanrednog znanstvenika, ova izložba, kroz oči Helene Bulaje Madunić i brojnih umjetnika, daje i drugu perspektivu te otkriva slojevitost Teslina lika i djela, slaveći, pritom, genijalnost i kreativnost kao istinske pokretače razvitka i napretka. Izložba je prigodno realizirana u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, sagrađenom na inicijativu i prema zamisli velikana hrvatskog kiparstva Ivana Meštrovića, ujedno i velikog prijatelja Nikole Tesle, čime HDLU radi uvertiru u nadolazeću 150. obljetnicu Društva i 80. izgradnje Doma HDLU. Priča o uspjehu Nikole Tesle, jednako kao i Ivana Meštrovića, dva dječaka iz ruralnog područja Hrvatske koji su, zahvaljujući talentu i upornosti, ostvarili zavidne rezultate i svjetsku karijeru, poruka je koja budi optimizam i nadu za uspjehom svih drugih genijalnih umova koji trenutačno žive među nama i koji zaslužuju našu pozornost i podršku – rekla je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.

Krešimir Renzo Prosoli, glavni producent projekta, istaknuo je:

- Posjetitelje očekuje dosad neviđen prikaz djela suvremenih umjetnika inspiriranih Nikolom Teslom. Kroz izložbu planiramo predstaviti Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu i promovirati Hrvatsku u svijetu kao zemlju koja je uz prirodne ljepote poznata i kao zemlja u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetskih izumitelja. Interes za Teslom je nevjerojatan i uvjereni smo u globalni potencijal projekta. Izložba je putujućeg karaktera i planiramo postav izložbe i u Budimpešti, Pragu, Parizu i New Yorku, jer nam je plan da izložba putuje u gradove gdje je Nikola Tesla ostavio svoj trag. Svoj put svečano bih zaokružila kao dio hrvatskog paviljona na World EXPO-u 2020. u Dubaiju.

Nakon službenog otvorenja, uslijedio je glazbeno- scenski spektakl “Tesla rock-opera”, te glumački performans. N.Vek.

Posjetitelje očekuje dosad neviđen prikaz djela suvremenih umjetnika inspiriranih Nikolom Teslom, autrorice Helene Bulaje Madunić.

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

Najčitanije iz rubrike