Kultura
U HDLU ZAGREB OTVORENA NAJVEĆA IZLOŽBA NADAHNUTA TESLOM

Mind from the Future - ulazak u svijet i um genijalnoga vizionara
Objavljeno 28. studenog, 2017.

ZAGREB - U Domu HDLU-a svečano je otvoren najveći projekt suvremene hrvatske umjetnosti uz nekoliko stotina uzvanika: Nikola Tesla – Mind from the Future – multimedijski izložbeni spektakl, koji će biti za javnost otvoren do 20. ožujka 2018.

- Ova je izložba vrhunac mog kreativnog stvaranja. Putovanje s Nikolom Teslom započela sam prije 13 godina želeći napraviti multimedijsku galerijsku instalaciju i interaktivnu filmsku priču o Tesli. Posebno mi je drago da smo to ostvarili upravo u Hrvatskoj u Domu DLU-a, u arhitekturi Meštrovića, ususret godišnjici društva koje je osnovao još jedan naš velikan i moj veliki uzor Iso Kršnjavi. Uspjeli smo u tome rekreirajući Teslin um, uranjajući u njega, prikazujući njegov život, djelo, razmišljanja i inspiraciju Teslom niza domaćih i stranih umjetnika kroz ovu jedinstvenu umjetničku instalaciju koju zovemo izložbom, jer posjetitelje ne očekuje klasična izložba, nego ulazak u svijet i um genijalnog vizionara, čovjeka s umom iz budućnosti, koji je živio za ovaj trenutak u kojem svaki čovjek treba biti umjetnik svog života upravo kakav je bio i Tesla koji je zahvaljujući takvom pristupu sebi mogao stvarati znanstvena „čuda“ kojima je zadužio cijeli svijet svojim izumima, a rođen je u Smiljanu, u Lici - rekla je autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić.

- Nikolu Teslu zasigurno možemo promatrati kroz brojne prizme, i iako često portretiran isključivo kroz ulogu izvanrednog znanstvenika, ova izložba, kroz oči Helene Bulaje Madunić i brojnih umjetnika, daje i drugu perspektivu te otkriva slojevitost Teslina lika i djela, slaveći, pritom, genijalnost i kreativnost kao istinske pokretače razvitka i napretka. Izložba je prigodno realizirana u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, sagrađenom na inicijativu i prema zamisli velikana hrvatskog kiparstva Ivana Meštrovića, ujedno i velikog prijatelja Nikole Tesle, čime HDLU radi uvertiru u nadolazeću 150. obljetnicu Društva i 80. izgradnje Doma HDLU. Priča o uspjehu Nikole Tesle, jednako kao i Ivana Meštrovića, dva dječaka iz ruralnog područja Hrvatske koji su, zahvaljujući talentu i upornosti, ostvarili zavidne rezultate i svjetsku karijeru, poruka je koja budi optimizam i nadu za uspjehom svih drugih genijalnih umova koji trenutačno žive među nama i koji zaslužuju našu pozornost i podršku – rekla je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.

Krešimir Renzo Prosoli, glavni producent projekta, istaknuo je:

- Posjetitelje očekuje dosad neviđen prikaz djela suvremenih umjetnika inspiriranih Nikolom Teslom. Kroz izložbu planiramo predstaviti Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu i promovirati Hrvatsku u svijetu kao zemlju koja je uz prirodne ljepote poznata i kao zemlja u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetskih izumitelja. Interes za Teslom je nevjerojatan i uvjereni smo u globalni potencijal projekta. Izložba je putujućeg karaktera i planiramo postav izložbe i u Budimpešti, Pragu, Parizu i New Yorku, jer nam je plan da izložba putuje u gradove gdje je Nikola Tesla ostavio svoj trag. Svoj put svečano bih zaokružila kao dio hrvatskog paviljona na World EXPO-u 2020. u Dubaiju.

Nakon službenog otvorenja, uslijedio je glazbeno- scenski spektakl “Tesla rock-opera”, te glumački performans. N.Vek.

Posjetitelje očekuje dosad neviđen prikaz djela suvremenih umjetnika inspiriranih Nikolom Teslom, autrorice Helene Bulaje Madunić.

Možda ste propustili...

KAZALIŠNO GOSTOVANJE

Neda Arnerić stiže u Uraniju

VEČERAS U OSIJEKU PROMOCIJA KNJIGE "OSJEČKI LONG, LONG PLAY"

Kostelnik nas glazbom vraća nekoliko desetljeća unatrag

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana