Regija
OBNOVA GLEDALIŠTA U ĐAKOVAČKOM KINU

Nove sjedalice na balkonu
Objavljeno 21. studenog, 2017.

ĐAKOVO

Smotru povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, koja će se u subotu 20. put održati u dvorani Centra za kulturu, publika će imati priliku pratiti iz ugodnih sjedalica i s balkona. Jučer je, naime, održan tehnički pregled radova izvedenih na obnovi balkona đakovačkog kina, čime je, nakon obnove partera, završena priča oko rekonstrukcije gledališta.

Zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem kazao je kako je rekonstrukcija kinodvorane nešto duže trajala te da su radovi uspješno dovršeni.

- Za ovu drugu fazu, gradnju i rekonstrukciju balkona, trebalo je 2,5 mjeseca, što je brzo s obzirom na kvalitetu radova. Mislim da će građani sada imati bolju i kvalitetniju dimenziju uživanja u kazališnim i kinopredstavama u Đakovu - rekao je Francem. Naglasio je i kako je ova investicija 'teška' 650 tisuća kuna.

- Četiristo tisuća kuna sufinancirano je od strane Ministarstva kulture, dok je 250 tisuća kuna osigurao Grad Đakovo. Zgrada je zahtijevala i novi kotao u sustavu centralnog grijanja i plamenik. Tu je Grad izišao ususret kako bi se Centar mogao grijati još neko vrijeme, a u to je uloženo 60 tisuća kuna - rekao je Francem. No ni to, dodaje, nije konačno rješenje.

- Računamo na mogućnosti plinofikacije sustava s obzirom na to da je ostalo otvoreno pitanje drugog kotla. Inače, kod gradnje ove zgrade upotrijebljena su dva kotla koja su svojim kapacitetima zadovoljavala potrebe. Međutim, u međuvremenu su se istrošili, nisu u funkciji, jedan smo zamijenili, trebalo bi i drugi. U sustavu se grije i gradska knjižnica, ovo što imamo nije sretno rješenje, tražimo bolje - naglasio je Francem. Zgrada Centra za kulturu bit će, najavio je, aplicirana za energetsku obnovu.

- Ministarstvo je objavilo javni poziv i imamo mogućnost prijave na EU fondove, vjerujemo da ćemo ići u tom smjeru i da će to biti konačno rješenje - dodao je Francem.

Iako su novinari jučer očekivali kako će na tehničkom pregledu imati prvi put prigodu vidjeti i novoimenovanu ravnateljicu Centra za kulturu Sanju Pavleković, to se ipak nije dogodilo. Ona je, kazao je Francem, imenovana na posljednjoj sjednici GV-a, no potrebno je povesti još neke pravne postupke poput potpisivanja ugovora i drugo. M. Muškić

Bez 95 sjedaćih mjesta

Inače, prva priredba koja će se održati u obnovljenoj kinodvorani spomenuta je 20. Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, a filmske projekcije počinju 1. prosinca. Spomenimo i to da je rekonstrukcijom, zbog razmaka između redova i prolaza kroz sredinu gledališta kojeg ranije nije bilo, kino ostalo bez 95 sjedaćih mjesta. Sada ih je 455.

Zgrada Centra za kulturu bit će aplicirana za energetsku obnovu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike