Kultura
VIROVITIČKA “AUDIJENCIJA” U VINKOVCIMA

Zabranjivani Havelov komad izvođen je krišom po sobama
Objavljeno 21. studenog, 2017.

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima gostovala je “Audijencija” redatelja Dražena Ferenčine, a u izvedbi Kazališta Virovitica.

- Vinkovci su jedan od gradova u kojem rado igram. Publika je dobro primila predstavu, što se vidjelo po pljesku na kraju. Komad je vrlo kompleksan i mislim da je vrlo aktualan i danas, iako je napisan u doba komunizma. Svi znamo što se događalo Havelu, ali mislim da samom tekstu nisu potrebne nikakve aktualizacije. Predstava je zahtjevna, zamršen je to dijalog u kojem se riječi stalno ponavljaju. Ne dajte da netko drugi misli umjesto vas jer bi vam se moglo dogoditi da počnete odustajati od svojih ideala, svoje pravde i svoje istine - rekao je Draško Zidar.

“Audijencija” (1975.) je prvi Havelov komad, čiji je glavni lik Vanjek, pisac. Vanjekovo je pisanje zabranio čehoslovački komunistički režim. Jednočinka je to zasnovana na dijalogu glavnog lika i njegova poslodavca, pivničara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sugovornika. Kako je Havel u vrijeme kada je napisao dramu također bio zabranjen autor, djelo je izvođeno krišom, u sobama umjesto u kazalištima. Intrigantna prošlost komada čini “Audijenciju” izvrsnim repertoarnim izborom i danas.

U predstavi koja je nasmijala vinkovačku publiku igrali su Igor Koši i Draško Zidar. M.Kokaj

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike