Regija
MOLE ZA POMOĆ

Vatrogascima treba vozilo
Objavljeno 15. studenog, 2017.

ĐURĐENOVAC

Nakon što su čelnici Vatrogasne zajednice Općine Đurđenovac poslali dramatično upozorenje vlasti da je vatrogastvo u katastrofalnoj situaciji te da je protupožarna zaštita na niskom stupnju jer DVD Šaptinovci, koji je stožerna vatrogasna postrojba, nema primjereno vatrogasno vozilo, a DVD Đurđenovac 1922. nema prostorije, Općinsko vijeće Đurđenovac odlučilo je apelirati na nadležne institucije.

Ljudi imaju

Vijeće će uputiti javni poziv Vladi, Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskom saboru, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ravnateljstvu za robne zalihe, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Osječko-baranjskoj županiji da hitno pomognu u nabavi vatrogasnog vozila, a Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske šume zamoliti za pomoć u rješavanju pitanja prostorija za DVD Đurđenovac 1922., koji je osnovan u kolovozu nakon gašenja vatrogasnog društva koje je završilo u stečaju.

Prema riječima zapovjednika Zvonka Abičića, DVD Šaptinovci nema problema s ljudstvom, ali ima zbog nedostatne opremljenosti.

- Imamo 27 operativnih vatrogasaca, no nemamo novo vozilo, nego staro, koje se kvari, te imamo problema na intervencijama. Stanje je neizdrživo, ne možemo normalno funkcionirati. Ako se u skoroj budućnosti ne riješi pitanje vozila, bit ćemo prisiljeni otkazati stožerno društvo, jer ne želimo snositi posljedice – upozorio je Zvonko Abičić, zapovjednik DVD-a Šaptinovci i ujedno zapovjednik općinske vatrogasne zajednice.

Predsjednik DVD-a Đurđenovac 1922. Jozo Pritišanac rekao je da je situacija najtragičnija upravo u tom društvu. Izvijestio je da sve je počelo 2004., kada je zagrada vatrogasnog doma u kojoj je djelovala profesionalna postrojba u stečajnom postupku DIK-a Đurđenovac prodana, te od tada društvo nema stalni prostor.

Općina ne može sama

- Prije četiri godine s Hrvatskim šumama sklopljen je ugovor o zakupu zgrade nekadašnje šumarije u Đurđenovcu. Međutim, nije plaćana zakupnina i blokiran je žiroračun, a u veljači je ove godine otvoren te u travnju i zaključen skraćeni stečajni postupak. Prema rješenju Trgovačkog suda, DVD Đurđenovac ugašen je u lipnju, ali u dogovoru s Općinom, u kolovozu je osnovano novo društvo, pod imenom DVD Đurđenovac 1922., koje će uskoro morati napustiti zgradu šumarije – ispričao je sudbinu DVD-a Đurđenovac Jozo Pritišanac pred Vijećem Općine Đurđenovac te apelirao da se pronađe rješenje za ostanak u zgradi šumarije, zbog, kako kaže, idealne lokacije.

Načelnik Hrvoje Topalović rekao je da je potrebno žurno riješiti ta dva prioritetna problema, ali to Općina ne može sama i zato se apelira na nadležne.

- Iz našeg proračuna ispunjavamo zakonske obveze prema vatrogastvu, ali nemamo za kapitalne investicije. Imamo sedam aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, tu su i domovi. Potrebe su velike i ne možemo sami nabaviti vozilo. Općina jednostavno nema novca da kupi vozilo koje košta milijun i više kuna ili izgradi vatrogasni dom - naglasio je Topalović. Zbog toga, dodao je, već neko vrijeme u suradnji s Hrvatskim šumama pokušava pronaći rješenje za pitanje prostora DVD-a Đurđenovac 1922. u zgradi đurđenovačke šumarije.

Snježana FRIDL

Predsjednik DVD-a Đurđenovac 1922. Jozo Pritišanac rekao je da je situacija najtragičnija upravo u tom društvu

Najčitanije iz rubrike