Mozaik
SKLADBA AUTORICE ANDREJE GRIBL

“Stiže Božić dobri ljudi”
- spot snimljen na
Jankovcu i u selu Krajna
Objavljeno 15. studenog, 2017.
Osječanka je napisala glazbu za pjesmu koju izvodi Petra Marković

Andreja Gribl sjajna je glazbenica i skladateljica iz Osijeka koja svakim novim uratkom pokazuje svoj golemi potencijal. Ovaj put napisala je glazbu za božićnu pjesmu koja je istinska blagdanska čestitka i malima i velikima.

Riječ je o pjesmi “Stiže Božić, dobri ljudi”, za koju je tekst napisala Aleksandra Sabadoš, a izvodi ju Vinkovčanka Petra Marković. Andreja je uz pomoć scenarija sestre Renate Gribl Novačić spot pripremila u Park šumi Jankovac te ruralnoj kući za odmor “Ruža”, vlasnika Miroslava Bunete, u selu Krajna.

- Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata ostvarenih u suradnji s Parkom prirode Papuk, Turističkom zajednicom općine Čačinci i Hrvatskim šumama, odnosno planinarskim domom Jankovac. Želja mi je i ovaj put povezati glazbu s prirodnim ljepotama Jankovca te kroz glazbeni spot približiti ovu ljepotu slavonske prirode širem krugu ljudi. Pjesmu izvodi višestruko nagrađivana glazbenica, pjevačica Petra Marković, a snimana je u Zagrebu s vrhunskim producentom Davidom Duvnjakom koji je potpisnik aranžmana i zaslužan za snimanje, tonsku obradu i finalizaciju pjesme. Moram se zahvaliti i Peulu Kempfu koji je za pjesmu odsvirao klavijature i glumcima koji su sudjelovali u spotu, a posebna zahvala direktorici TZ-a Čačinci Ani Marunica i Ivani Buneta iz Čačinaca koje su nam mnogo pomogle u organizaciji snimanja spota. Za kameru, režiju i montažu zaslužan je David Jerković i Davidson Media, službeni fotograf je Ivan Baboselac, za frizure se pobrinula Ana Vukić, a vizažistica je Kristina Lončarić. Mišljenja sam da je obitelj najvažnija na svijetu, a Božić je blagdan koji okuplja obitelj i unosi mir i radost. Pjesmom se upravo želi podsjetiti na važnost obitelji, ljubavi, mira i veselja koji donosi Božić. Kićenje drvceta, pečenje kolača i druženje s voljenima, sve to svi zajedno od djetinjstva nosimo u srcu. I meni je to najdraži blagdan, a nadam se da će pjesma “Stiže Božić, dobri ljudi” ući u tople domove ove zime i prenijeti atmosferu Božića i ljubavi svima – rekla je Andrea Gribl. Pjevačica Petra Marković vrhunski je vokal, rodom iz Velike Gorice, a već dugo Slavonka i stanovnica grada pokraj Bosuta. Njena priča je iznimno zanimljiva.

- Dolazim iz Velike Gorice gdje sam i započela svoje glazbeno školovanje. Od majke Argentinke naslijedila sam temperament i dobar osjećaj za ritam, a od oca iskrenost i upornost prema radu. U Umjetničkoj GŠ Franje Lučića u Velikoj Gorici upisujem flautu kao glavni instrument, gdje završavam osnovnu glazbenu školu. Srednju školu upisujem u Zagrebu (glazbeni razred) u GŠ Vatroslava Lisinskog glavni instrument flauta. Ostalo je bio logičan slijed, a to je Akademija za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu, pod licencom Moskovskog konzervatorija u klasi velikog flautista i pedagoga P. Y. Artauda. Zadnju godinu studija prebacujem se na Zagrebačku akademiju gdje i diplomiram 2005., te tako stječem zvanje profesorice flaute. Uz flautu velika ljubav mi je pjevanje koje upisujem 2005. kako bih naučila pravilno i kvalitetno baratati glasom. U klasi prof. Čurko maturiram pjevanje 2015. Od 2006. radim kao profesorica flaute u Vinkovcima, gdje ostvarujem značajne rezultate u radu s učenicima. Dobitnica sam više međunarodnih i državnih nagrada te 2016. dobivam od struke Oscar znanja za postignute rezultate u radu – kaže Petra te priča kako je došlo do suradnje s Andrejom Gribl.

- Andreju sam upoznala sasvim slučajno i odmah smo se povezale kao glazbenice. Uz glazbu koju Andreja piše divno je izraziti svoju glazbenu interpretaciju. Uz prvi singl “Sve što trebam si ti”, koji nas je i povezao, otišle smo korak dalje te snimile čak dvije božićne pjesme. Prva je veselog i razigranog duha pod nazivom "Tko je ukrao bor", koji smo snimili u suradnji s osječkim reperom Berislavom Lesingerom. Druga pjesma je ova “Stiže Božić dobri ljudi”, koja me oduševila, kao i mjesta gdje smo snimali spot. Ekipa je bila sjajna, odradili smo veliki posao i sada samo ostaje da ovaj osjećaj koji mi s tom pjesmom nosimo u sebi prijeđe na sve oni koji je budu slušali. Sigurna sam da će se svima svidjeti, a spot će zasigurno biti posebna priča tijekom ovih blagdana – zaključila je Petra.

Vladimir GRGURIĆ

želja

POVEZATI GLAZBU S PRIRODNIM LJEPOTAMA

Najčitanije iz rubrike