Novosti
SUKOBI NA AKTUALNOM SATU U HRVATSKOM SABORU

Jovanović Kujundžiću: Sramota ste za Vladu i Liječničku komoru
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere, rekao je u srijedu u Saboru na aktualnom satu Željko Jovanović u ime Kluba SDP-a, osvrnuvši se na poništenu odluku ministrice Gabrijele Žalac o dodjeli posla vrijednog 10 milijuna tvrtkama svojega poznanika, na što je HDZ-ova zastupnica Branka Juričev-Martinčev poručila da je fascinantno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, prema pisanju medija, bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila je posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića, Razvojna platforma i Mikro projekt. Na to se žalila jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, KING ICT, a njihova žalba je uvažena, te je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ministrica je, međutim, opovrgnula da je bilo nezakonitosti i najavila žalbu Visokom upravnom sudu.

O kilaži

Zaiskrilo je i između premijera Andreja Plenkovića i SDP-ova zastupnika Gordana Marasa, pri čemu su si čak međusobno spočitavali "kilažu".

"Energija i dikcija premijera monotona je i dosadna u skladu s kišnim danom. Simpatično je kako se trudi hvaliti svojim rezultatima. Nevjerica me hvata jer 77 posto građana ne vjeruje Andreju Plenkoviću i vladi HDZ-a. Plenković nije vratio Inu, skriva svoje suradnike Šeksa i Ramljaka u aferi Agrokor, omogućio je strvinarskim fondovima stotine milijuna eura zarade i mogućnost da prodaju najvrednije hrvatske kompanije", nabrajao je Maras.

"Vama ni Ciceron neće biti ravan ako ovako nastavite! Mora biti da trenirate doma pred ogledalom budući da se hvalite u intervjuima na televiziji da ste smršavjeli pa Vam na tome čestitam. Ubacili ste se u kolotečinu nastupa Vašeg šefa stranke", odgovorio mu je Plenković. "Razlika je između SDP-a i HDZ-a to što se vi ponašate politikantski, a mi odgovorno. Vaš jedini cilj je ostaviti dojam da je Hrvatska u problemu", rekao je Plenković.

"Ja samo otišao deset dolje, vi deset gore i tu smo negdje. Puno su važniji od kila transparentnost i odgovornost i zato služe istražno povjerenstvo i Sabor", poručio je Maras.

Teške riječi

Teške riječi razmijenili su i ministar zdravstva Milan Kunundžić i SDP-ov zastupnik Željko Jovanović. Jovanović je konstatirao da nam je zdravstvo u dubokoj krizi te ministra pozvao da kaže koliki je ukupni dug zdravstva.

"Iako ste malo radili u medicini, znate da dugovi nisu od jučer", uzvratio mu je ministar, prozivajući ga za populizam, te naveo da je ukupni dug zdravstva 8,2 milijarde kuna. U granicama mogućega trebamo ići raditi, jučer sam radio najteži tumor, kažite mi kad ste vi nešto napravili, pozvao je Jovanovića.

Ines Strenja-Linić (Most) ministru je uzvratila kako je Jovanović, za razliku od njega, bio sudionik Domovinskog rata i odradio svoje, a nakon toga, zbog prezimena, nije mogao dobiti specijalizaciju. Zgrožena sam ovakvim napadom, poručila je ministru. Nakon ovog istupa trebate otići, više ne smijete biti ministar, odgovorio je Kujundžiću uzrujani Jovanović, poručivši mu da je Vladina i sramota Hrvatske liječničke komore. Pozvao ga je da se vrati u bolnicu, jer je “dobar liječnik, ali očajan ministar”.

Komentirajući tijek saborskog aktualca, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je prozvao premijera da nije odgovorio niti na jedno pitanje, već pokušava “spinati”, te ustvrdio da je Ivica Todorić aktivirao lex Agrokor, koji je za njega pripremio Plenković na tajnim sastancima u Vladi. Gdje je puklo u međuvremenu - morate pitati njih, rekao je Bernardić novinarima upitavši - zašto se Plenković “rukama i nogama” bori da ne dođe svjedočiti pred istražno povjerenstvo, kao ni Martina Dalić i Ante Ramljak. Hrvatski sud omogućio je da Todorić bude na privremenoj slobodi, ustvrdio je Bernardić poručivši da Todorić mora odgovarati pred hrvatskim pravosuđem. “Na djelu je udruženi ortački pothvat, istina mora izaći na vidjelo”, ocijenio je i ponovio da je trgovanje povlaštenim informacijama kazneno djelo, pa zato ova Vlada treba otići. H

Andrej Plenković

premijer

OPORBENI ČELNICI POPRILIČNO SU SE IZGUBILI

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon “aktualca” da Vlada provodi odgovornu politiku u pogledu problema u koncernu Agrokor, dok za čelnike oprobe ocjenjuje da su se - poprilično izgubili, te da nisu na razini političke odgovornosti na kojoj bi trebali biti. Plenković je u izjavi novinarima ponovno odbacio ocjene oporbe da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH rađen za osnivača Agrokora Ivicu Todorića. "Ne znam prema kojoj logici", rekao je Plenković. "Gospodin Bernardić djeluje mi sada već malo i rastreseno u onome što govori, ali mislim da je to njegova odgovornost i put koji je izabrao", kazao je Plenković.

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

Najčitanije iz rubrike