Zdravlje
OSTEOPOROZA

Intenzivan trening uz primjenu otpora jača kosti
Objavljeno 30. listopada, 2017.
Vježbe se ne smiju raditi na svoju ruku, već se treba savjetovati sa stručnjakom

Intenzivan trening uz primjenu otpora može značajno poboljšati snagu mišića i rezultirati poboljšanjem stanja kostiju kod žena u postmenopauzi koje boluju od osteoporoze, pokazala je manja studija provedena u Australiji.

Iako većina ortopeda i fizijatara ženama s osteoporozom preporučuje vježbe umjerene težine upravo zbog krhkosti kostiju, pokazalo se da one nisu dovoljno učinkovite.

Rehabilitacija

“Provedena studija pokazala je dobrobit intenzivnog treninga otpora, no zbog malog broja sudionica, kao i zbog toga što se pazilo na to da vježbe ne budu preintenzivne, još ne možemo govoriti o potpunim rezultatima”, kazao je ravnatelj Programa za osteoporozu i metaboličke poremećaje Lee Alekel, koji djeluje pri američkom Nacionalnom institutu za artritis i muskulatorno-koštani sustav i kožne bolesti na Sveučilištu Bethesda u Marylandu. U novoj su studiji znanstvenici analizirali rezultate rehabilitacije kroz koju je prošlo stotinjak žena starijih od 58 godina.

Tijekom osam mjeseci, polovina ispitanica dvaput je tjedno prakticirala trideseminutne intenzivne vježbe uz otpor koje u uključivale “deadlifts”, takozvano dizanje utega pri mrtvom dizanju, potisak iznad glave (overhead presses), čučnjeve i chin up zgibove.

Druga, takozvana kontrolna grupa, koju je činila preostala polovina ispitanica, vježbala je osam mjeseci kod kuće dvaput tjedno i umjereno te bez nadzora.

Svim je sudionicama prije početka vježbanja i nakon toga izmjerena mineralna gustoća kostiju.

“Bila sam ugodno iznenađena rezultatima. Isprva me brinulo da bi intenzivno i teško vježbanje moglo predstavljati opasnost za kralježnicu naših ispitanica zahvaćenu osteoporozom, no nije”, rekla je jedna od autorica studije Belinda Beck, voditeljica Klinike za ortopediju na Sveučilištu Griffith u australskom Queenslandu.

Do kraja studije je kod žena podvrgnutih intenzivnom treningu s otporom mineralna gustoća kostiju u području kralježnice prosječno povećana za tri posto, a u području kuka za 2,2 posto.

U kontrolnoj je grupi zabilježen pad mineralne gustoće kostiju u području kralježnice za prosječno 1,2 posto te dva posto u području kukova, stoji u konačnom izvješću. Unatoč zadovoljstvu Beck upozorava da žene koje boluju od osteoporoze intenzivne vježbe ni u kojem slučaju ne bi smjele raditi na svoju ruku, već se trebaju savjetovati sa stručnjakom kada su posrijedi bilo kakve vježbe.

Pod nadzorom

“Žene s krhkim kostima ne smiju se tjerati na pretjerane vježbe niti na njihovo ponavljanje jer bi posljedica mogla biti lom”, upozorila je. Intenzivne vježbe s otporom preporučljivo je provoditi samo pod nadzorom adekvatno obučenih profesionalnih trenera kako bi se zajamčila dobra tehnika vježbanja i odgovarajući napredak te minimalna mogućnost ozljeda, kaže Beck.

“Ugodno sam iznenađena rezultatima studije intenzivnih vježbi s otporom u ovoj maloj grupi, no isto je istraživanje u svakom slučaju potrebno provesti na puno većem broju ispitanica i uz striktnije stručne smjernice”, zaključila je. Hina

Kod žena podvrgnutih intenzivnom treningu mineralna gustoća kostiju prosječno je povećana za tri posto

Možda ste propustili...

PATLIDŽANI ŠTITE ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Plodovi ugodno gorkog i vrlo pikantnog okusa

KONGRES HRVATSKOGA KARDIOLOŠKOG DRUŠTVA I HRVATSKE UDRUGE KARDIOLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA

U Europskome kardiološkom društvu - kardiologija je hrvatski medicinski brend