Osijek
PROF. DR. SC. BERTO ŠALAJ:

Obrazovanje je moćno sredstvo demokratizacije
Objavljeno 21. listopada, 2017.

Obrazovanje građana za veće sudjelovanje te posvećenost ideji i vrijednostima demokracije misao je vodilja Demo akademije, programa Volonterskog centra Osijek, čiji su rezultati predstavljeni u petak na konferenciji o ulozi obrazovanja u razvoju demokracije. Demo akademija jednogodišnji je neformalni program obrazovanja namijenjen udrugama i aktivnim pojedincima s područja Slavonije i Baranje koji pridonose razvoju demokracije, ljudskih prava, solidarnosti i smanjivanju diskriminacije.

- Program je završilo 28 polaznika, imali smo izvrsne predavače i voditelje kolegija koji su obrađivali različite tema, poput postavki vrijednosti demokracije, održivog razvoja u izgradnji ljudskih prava, kulture mira, Europske unije – kaže Lejla Šehić Ravlić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek. Na konferenciji su stručnjaci govorili o važnosti obrazovanja u promicanju i razvoju demokracije, osobito kod mladih. Jedan od njih je i prof. dr. sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji je istaknuo kako demokracija nisu samo institucije i izbori, nego više politička kultura građana. Nezainteresiranost mladih za političku kulturu, kaže, zapravo je odraz stanja društva u kojem živimo.

- Obrazovanje je moćno sredstvo demokratizacije društva i od toga ne smijemo odustati. Njime možemo stvarati bolje društvo i poticati mlade na glasovanje na izborima, sudjelovanje u nevladinim organizacijama, društvenim pokretima i općenitom razumijevanju politike – istaknuo je prof. dr. sc. Šalaj. Dogradonačelnica Žana Gamoš podržala je projekt i istaknula kako na ovaj način svatko može dati svoj doprinos u jačanju društvenog razvoja i demokracije. J. Pejaković

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike