Mozaik
NATJECANJE U GORAŽDAMA

Slavoncima zlatna medalja za tufahije
Objavljeno 19. listopada, 2017.

U Goraždama je održano prvo međunarodno natjecanje u spravljanju slastica od jabuka, a u sklopu godišnjeg međunarodnog sajma pod imenom "Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji". Natjecanje je održano za učenike srednjih škola, a natjecalo se u pripremi tufahija i deserta od jabuka. Među ekipama učenika iz Bosne i Hercegovine međunarodni karakter natjecanju dala je ekipa Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice te članovi Udruge kuhara grada Orahovice, predsjednik Dražen Šafar kao član stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dopredsjednik Zoran Putniković kao jedan od mentora, te Danira Vinković kao prvi mentor i profesor orahovačkih učenika.

Veliki rezultat

Orahovački srednjoškolci Lea Barić i Denis Majer, inače kuhari, a ne slastičari, osvojili su zlatnu medalju za najbolju tufahiju:

- Organizatori natjecanja i cijele manifestacije Dani jabuke bili su Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine te Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde. U odličnoj organizaciji i sjajnoj atmosferi naši su učenici osvojili zlatnu medalju za najbolju tufahiju, što je veliki rezultat, s obzirom na to da su naši učenici pobijedili u spravljanju bosanske slastice među ekipama kojima je ta slastica svakodnevica. Svi nazočni stručnjaci pohvalili su naše učenike i mentore čiji je uradak uistinu bio sjajan. Hvala domaćinima na odličnom domaćinstvu i moram reći da smo ovime učvrstili međusobnu suradnju kako škola tako i udruga kuhara iz dvije zemlje što će biti vidljivo već 10. studenoga kada u Orahovici pripremamo 2. Večer bosanske kuhinje – rekao je Dražen Šafar, predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice. Lea Barić i Denis Majer nisu očekivali pobjedu i bili su presretni.

- Radili smo tufahiju te desert od keksa s kremom (puding od vanilije i jabuka), te pireom od jabuka, i na kraju stavili šlag. Bilo je uistinu odlično samo biti ovdje, a kada smo saznali da smo pobijedili u konkurenciji tufahija, zapravo nismo vjerovali. Jer napraviti najbolju bosansku slasticu u njihovoj zemlji, među njihovim učenicima, gotovo da je nevjerojatno. Ali dali smo sve od sebe i, eto, isplatilo se – kaže Lea, a Denis dodaje kako se sve radilo na licu mjesta:

- Tufahiju smo radili uoči samog natjecanja. Nije bilo teško, tufahiju nije teško napraviti, no ima svoje finese. Važan je omjer šećera i vrsta jabuke koja se koristi, jer dosta se jabuka pri kuhanju raspadne, što nije dobro. Moram priznati da sam prije mjesec dana prvi put čuo za tufahiju, počeo sam raditi s našom profesoricom Danirom kao vježbu za ovo natjecanje i, eto, naučili smo i pokazali da je znamo dobro pripremiti - kaže Denis.

Pohvale na sve strane

Njihova mentorica Danira Vinkovć bila je oduševljena:

- Lea i Denis inače su strašno zainteresirani za gastronomiju i uživaju u školi koju su upisali, što je jako važno u njihovom budućem poslu u ovoj struci. Dosta smo vježbali pripremu tufahije, stalno su radili sami jer su tako željeli i, evo, pokazalo se da su tehniku pripreme sjajno savladali. Čestitam im od srca – rekla je Vinković. Pohvalu su Orahovčani dobili i od vrhunskog bosansko-hercegovačkog kuhara, člana Udruženja kuhara BiH Zaima Merdana, koji je bio i član ocjenjivačkog povjerenstva:

- Bio sam u Orahovici nekoliko puta i sudjelovao u manifestaciji Zlatni orah gdje su učenici pripremali slastice od oraha i domaćini su se tamo pokazali kao pravi mali majstori. No, iznenadilo me kako su pripremili sjajnu tufahiju, našu tradicionalnu slasticu, svaka im čast na trudu i želji i, evo, pokazalo se da su orahovački orah i bosanska jabuka idealna kombinacija za najbolju tufahiju – rekao je Merdan.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike