Regija
PROMOVIRANA NOVA KNJIGA PROF. DR. SC. JOSIPA FAJDIĆA

Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, osobe
Objavljeno 9. listopada, 2017.

POŽEGA

Uz ličke pjesme Mješovitog pjevačkog zbora Vila Velebita priređena je prezentacija nove knjige prof. dr. sc. Josipa Fajdića. Predsjednik Zavičajne udruge Vila Velebita ovaj put ostao je vjeran svojim korijenima, pa je za temu obradio Posebnosti Like, a posebno u knjizi obradio prirodu, povijest, kulturu i istaknute ličnosti podrijetlom iz Like. Iako liječnik po struci, još više je poznat po promociji Like, a knjigom je htio omogućiti svima da bolje upoznaju Liku, njezine ljepote i povijest. Nakladnik knjige je LZD Vila Velebita, a knjiga je promovirana do sada u Zagrebu i Gospiću. Na promociji su, uz autora, o knjizi govorili, pročelnica društvenog odjela Požeško-slavonske županije, dr. sc. Vesna Vlašić, prof. dr. sc. Ante Bežen i recenzent, prof. dr. sc. Željko Holjevac. Podršku autoru dali su požeški gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Ferdinand Troha.

Knjiga prvi put na jednom mjestu i cjelovito iznosi povijesno-kulturni, prirodoslovni, crkveni, jezični i folklorni aspekti Like i prostora današnje Gospićko-senjske biskupije, uz zanimljivosti vezane uz tradicijsku kulturu i običaje toga prostora.

- Prvi put u Požegi predstavljam štivo koje na jedan konzistentan način ocrtava povijest i kulturu Like, kulturnu tradiciju, religijski aspekt, školstvo, izdavaštvo i druge dijelove. Knjiga upotpunjuje tu sliku o Lici, a razbit će negativnu percepciju o Lici kao zabačenom kraju i u kojemu su zime hladne i duge, gdje su rođeni Tesla i Starčević i tu počinje i završava cijela percepcija – kaže autor Fajdić.

U životopisima predstavljeni su najpoznatiji vojskovođe i vojni časnici, književnici, znanstvenici, jezikoslovci, novinari, slikari, glumci, sportaši, gospodarstvenici, svećenici, liječnici koji su rođeni na prostorima Gospićko-senjske biskupije i do sada je to najobuhvatniji popis životopisa najistaknutijih osoba s prostora biskupije.AGM Kruna

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike