Novosti
PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Dok jedni prijete štrajkom, drugi misle na svoje pacijente
Objavljeno 7. listopada, 2017.

Poštovanje vremenskih i kadrovskih standarda i normativa, produženje radnog vijeka za liječnike do 70. godine te zapošljavanje dodatnih liječnika u primarnoj zaštiti prijedlozi su Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite za izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti. U slučaju da ne budu prihvaćene, prema riječima predsjednice udruge Josipe Rodić, jedan dio liječnika ići će u štrajk. Štrajku se snažno protive udruge pacijenata, kao i ostale udruge liječnika obiteljske medicine među kojima i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) čija predsjednica Vikica Krolo pojašnjava da primarna zdravstvena zaštita nikada nije štrajkala, pa neće ni sada.

- Svjesni smo da smo temelj zdravstvene zaštite. Kad bismo prestali raditi, cijeli bi se sustav urušio, a osim toga, mi obiteljski liječnici imamo s pacijentima poseban odnos i ne možemo samo tako prestati raditi. Štrajk je posljednja opcija koju bismo razmatrali. Osim toga, mi smo trenutno našli partnera s kojim razgovaramo i koji nas uvažava te je u radnu skupinu za prijedlog donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti uključio sve relevantne čimbenike u zdravstvu, počevši od bolničkih liječnika, Komore, udruge pacijenata do Zavoda za javno zdravstvo, HZZO-a... U ovom trenutku mi smo partneri u pregovorima i nema razloga za štrajk - naglašava Krolo, dodajući da će u izmjeni zakona tražiti omogućavanje rada s pacijentima u trajanju od 15 minuta i što manje administriranja.

Kaže da nezadovoljstva liječnika ima, no štrajk nipošto nije rješenje. “Ne želimo da naši pacijenti pate. Mi liječnici obiteljske medicine godinama radimo s istim pacijentima i bilo bi jako teško da pacijenti koji imaju povjerenja u nas čuju da ih nećemo primiti. Druga je stvar s bolničkim liječnicima koji imaju veću fluktuaciju pacijenata koje ne poznaju. Generalno, ne mislim da imamo pravih razloga za štrajk, no mogu razumjeti kolege liječnike koji su preopterećeni i nestrpljivi da se donese rješenje koje se dugo odgađa, a koje će popraviti situaciju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, kaže Krolo. M.Mihelić

NA ZAMJENI - SAMO HITNA STANJA

Rodić je u pojašnjenju svojih zahtjeva istaknula kako Hrvatska udruga koncesionara traži osnivanje komore primarne zdravstvene zaštite i nemogućnost da liječnici koji nisu bar specijalizanti obiteljske medicine uđu u sustav. U zahtjevu je i omogućavanje ugovorne ordinacije s HZZO-om i osmosatno radno vrijeme kako se ne bi radilo subotom. Među zahtjevima je i mogućnost primanja samo hitnih pacijenata liječnika koje mijenjaju, kao i prenamjena domova zdravlja u dijagnostičke centre te centre za palijativnu skrb.

Možda ste propustili...