Novosti
REAKCIJE NA REVIZIJU KONCERNA:

Priča o Agrokoru bit
će dugotrajna i bolna
Objavljeno 7. listopada, 2017.
Novotny predviđa restrukturiranje Konzuma, Brkić nije previše optimističan

Više ekonomista je nakon objavljivanja rezultata revizije Agrokorovih tvrtki zaključilo kako revizija nije otkrila ništa spektakularno što je možda očekivala hrvatska javnost.

Ekonomist Damir Novotny za Tportal kazao je kako su rezultati revizijskog izvješća u skladu s njegovim očekivanjima jer revizori u situacijama u kakvoj je Agrokor primjenjuju najstrože računovodstvene standarde. “Ide se na otpis svega što ima rizik naplate. Te korekcije se vide kod Konzuma, koji je tako ostao bez kapitala, ali kod drugih poduzeća ispravci su vezani za druge tvrtke unutar Agrokor grupe i to nije toliko dramatično. Kapital je smanjen za te gubitke, ali ga još uvijek u nekim tvrtkama ima dovoljno. Jednokratni gubitci su čišćenja bilance, ali ta poduzeća to mogu preživjeti”, kazao je Novotny.

Skrivanje podataka

Valja podsjetiti kako je revizija koju je provela ugledna kuća PricewaterhouseCoopers pokazala da je vrijednost imovine Agrokorovih tvrtki za čak 13,4 milijarde kuna manja nego što ju je prikazivala bivša uprava na čelu s Ivicom Todorićem. Također i da je devet Agrokorovih tvrtki lani ostvarilo ukupni gubitak od 3,2 milijarde kuna. Kod Konzuma je otkriveno da je kumulirani gubitak te tvrtke dosegnuo deset milijardi kuna, za koliko mu je i smanjena imovina, tako da Konzum, kako je rekao izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, ima negativan kapital od 7,4 milijarde kuna.

Novotny je i istaknuo kako je očito najgore stanje u Konzumu, gdje su skrivani pravi podatci o poslovanju te da mu nedostaje kapitala. Zbog toga on očekuje restrukturiranje Konzuma, iako je Ramljak ukazao kako je ta tvrtka u prvih devet mjeseci ostvarila dobit iz poslovnih aktivnosti od 200 milijuna kuna i da u svakom trenutku ima gotovine za podmirenje svih tekućih obveza. No, valja podsjetiti kako su zbog primjene “lex Agrokor” zamrznute financijske obveze Konzuma.

Profesor političke ekonomije s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Luka Brkić nije previše optimističan u pogledu rješenja slučaja Agrokor. U koncernu Agrokor ne mogu biti sva radna mjesta sigurna s obzirom na dubinu i širinu problema, a priča o Agrokoru je “priča o hrvatskoj tranziciji, privatizaciji, kreiranju politika, vođenja ekonomske politike, dakle o hrvatskom političkom i poslovnom establišmentu.”

Različiti scenariji

- To je naprosto priča o nama. Zato će ona biti dugotrajna, repovi će se još vući, a bit će i bolna - kazao je Brkić za Novu TV, komentirajući podatke iz revizorskog izvješća koje je u četvrtak iznio Ramljak.

Brkić je dodao kako su i dalje mogući različiti scenariji raspleta slučaja Agrokor. Drži da će se pokušati ubrzano raditi s obzirom na to da je “lex Agrokor” vremenski limitiran. Pojasnio je kako će se sve što se ne napravi u tom vremenu rješavati po stečajnom zakonu, što će dodatno komplicirati problem. Brkić u svakom slučaju drži da će doći do otpisa imovine, prodaje i restrukturiranja - vlasničkog, proizvodnog i svakog drugog, što je zapravo “bilo izvjesno i na samom početku priče.” Dodao je kako Agrokor sigurno neće biti kakav je bio ni vlasnički, ni proizvodno, po svojoj strukturi. “Neće moći biti broj zaposlenih kakav jest, vlasnik neće moći više biti vlasnik, iako će biti jako velikih problema, jer je realno očekivati različite tužbe s različitih strana koje će biti manje, više utemeljene. Jedan od najvećih problema bit će dokazivanje ustavnosti 'lex Agrokor', a naravno i tužbe pred međunarodnim sudištem, prije svega pred Centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu”, upozorava Brkić.

Igor MIKULIĆ
Slučaj podsjeća na američki Enron

​​​​​​​Predsjednik državnog Odbora za standarde financijskog izvještavanja, ovlašteni revizor Ivica Smiljan, gostujući u radioemisiji “U mreži Prvog” HRT-a izjavio je kako je iznenađen visokim prepravcima koje je revizorska kuća PwC morala napraviti prilikom češljanja financijskih izvještaja Agrokorovih kompanija iz 2015. i 2016. godine. Slučaj Agrokor, prenosi Tportal, usporedio je s propašću američke tvrtke Enron koja je uništila kompaniju Arthur Andersen, tada jednu od vodećih svjetskih revizorskih i konzultantskih tvrtki. Pritisnut brojnim tužbama zbog friziranih izvješća Enrona, Arthur Andersen urušio se i ugasio. “Nakon toga američka država promptno je reagirala. Donesen je restriktivan zakon koji je propisao način izrade financijskih izvještaja i revizije te je jasno postavio kaznenu odgovornost. Naša zakonodavna regulativa je vezana uz direktive EU-a, ali nas ništa ne koči da pooštrimo zakone”, naglasio je Smiljan.

Maksim Poletaev

potpredsjednik Uprave Sberbanke

Dug Agrokora sada je dug hrvatske države

Potpredsjednik Uprave Sberbanke Maksim Poletaev u intervjuu za Interfax kazao je da je dug Agrokora prema toj ruskoj državnoj banci sada dug hrvatske države, koji bi ona trebala podmiriti. “S obzirom na to da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sada Vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas”, kazao je između ostaloga Poletaev za tu rusku novinsku agenciju, a prenosi Bloomberg. Agrokor je dužan Sberbanci oko 1,1 milijardu eura. Ta ruska banka u cijelosti je izvršila rezervacije za taj dug. U kolovozu je ta banka podnijela kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića i Uprave Agrokora, a nada se da će “odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje.”

revizija

EKONOMISTI: IZVJEŠĆE JE U SKLADU S OČEKIVANJIMA

Možda ste propustili...