Osijek
PREMA PODACIMA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Kolovoz donio povećanje broja nezaposlenih
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Nakon sedam uzastopnih mjeseci kolovoz je u osječkom Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji pokriva područje Osječko-baranjske županije, donio povećanje evidentirane nezaposlenosti. Krajem toga mjeseca, prema mjesečnom statističkom biltenu koji izdaje ovaj regionalni ured, tako je bilo 21.597 nezaposlenih osoba, odnosno 976 osoba (4,7 %) više nego prethodna mjeseca, ali i 3795 osoba (14,9 %) manje nego u kolovozu prošle godine.

Na ovo je zasigurno utjecao povratak prvog vala sezonske radne snage. Naime najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo je izravno iz radnog odnosa - njih 1764, a od tog broja 840 osoba nakon završetka javnih radova, a 110 osoba dolazi iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Istovremeno tijekom kolovoza zbog zapošljavanja (bilo prema ugovoru o radu, ugovoru o djelu ili drugom obliku rada) evidenciju je napustilo 1095 osoba, odnosno 639 osoba manje nego prethodnog mjeseca i 682 osobe manje nego u kolovozu 2016. godine.

Među nezaposlenima i dalje dominiraju žene, s udjelom od 60,8 %, naspram 39,2 % nezaposlenih muškaraca. Ipak, žene su tijekom kolovoza do posla dolazile brže od muškaraca.

Naposljetku, stopa zapošljavanja s evidencije ovog zavoda tijekom prvih osam mjeseci bila je 31,9 %, što znači da su se na sto novoprijavljenih i nezaposlenih zapošljavale na temelju ugovora o radu 32 osobe. D.Ku.

KRETANJE NEZAPOSLENOSTI

Nezaposlenost se u prvih osam mjeseci 2017. godine smanjivala prosječno mjesečno za 2,8 %, ili 709 osoba. Na to je utjecalo povećanje u siječnju za 2,2 %, ili 604 osobe, te prosječno mjesečno smanjenje od veljače do srpnja za 4,8 %, ili 1209 osoba.

5934

nezaposlenih Osječana bilo je krajem kolovoza u evidenciji HZZ-ova Regionalnoga ureda Osijek

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike