Crna kronika
ODRŽANO PRIPREMNO ROČIŠTE

U listopadu novo suđenje za ubojstva u hotelu Turist
Objavljeno 19. rujna, 2017.

OSIJEK - Pripremno ročište za novo suđenje u slučaju dvostrukog ubojstva Pere Martića i Jadranke Modrić, koje se zbilo u osječkom hotelu “Turist” 2004. godine, održano je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku. Prva sudska rasprava u novom suđenju Damiru Handanoviću i Davoru Čizmoku zakazana je za 17. listopada. U prvom suđenju obojica su oslobođena sumnje za poticanje i ubojstva, no Vrhovni sud vratio je slučaj na početak pred izmijenjenim sudskim vijećem jer su suci drugostupanjskog suda smatrali da u pobijanoj presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, te da su razlozi navedeni u obrazloženju pobijane presude potpuno nejasni.

- Pripremno ročište nije bilo komplicirano ni pravno ni tehnički jer je Vrhovni sud u svom rješenju naveo, na što sam ja i upozorio, da je prvostupanjska presuda ukinuta zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, jer je presuda načinjena nesukladno Zakonu o kaznenom postupku. Odnosno, Vrhovni sud smatra da u presudi nije iznesen sadržaj odlučnih činjenica u obrazloženju presude, a da je onaj sadržaj koji je unesen u presudu nejasan i proturječan. Vrhovni sud nije naložio da se u ponovljenom postupku radi sva gomila dokaza, već da se načini pametna i dobro obrazložena presuda u kojoj neće biti proturječja i u kojoj će se obrazložiti kojim se dokazima poklanja vjera, a kojima ne, u pogledu spornih činjenica. Kada Vrhovni sud želi da se ponovno provede dokazni postupak, onda to jasno i navede - kazao je odvjetnik Veljko Miljević koji, uz odvjetnika Radana Kovača, u novom suđenju zastupa Damira Handanovića. Davora Čizmoka, kao i u prvom suđenju, zastupa odvjetnik Miroslav Šatlan.

Vrhovni sud potvrdio je dio nepravomoćne presude kojom je Damir Handanović proglašen krivim za organiziranje međunarodne prostitucije i osuđen na osam mjeseci zatvora. Na taj dio prvostupanjske presude žalio se državni odvjetnik, no Vrhovni sud smatrao je da je kazna primjerena.

Zanimljivost je ovog slučaja u tome što obrana u prvom suđenju nije imala ni jednog svjedoka. Naime, odvjetnici Handanovića i Čizmoka smatrali su da to nije potrebno jer ni jedan svjedok optužbe nije svojim iskazom teretio ni jednog od njihovih klijenata.S.Lacić

KLJUČNI SVJEDOK U BIJEGU

Cijelo ovo suđenje temeljilo se na izjavama zaštićenog svjedoka koji je trenutno u bijegu jer ga se sumnjiči zbog prijevare.

- Među desetak svjedoka na kojima državno odvjetništvo inzistira da ih se neposredno ispita je i zaštićeni svjedok. Vrhovni sud napisao je u rješenju o ukidanju pobijane presude vrlo jasno da se on mora ispitati. Sad ćemo vidjeti koliko će biti ažurna tijela koja su dužna postupati po tjeralicama - kratko je prokomentirao odvjetnik Veljko Miljević.

Najčitanije iz rubrike