Osijek
IZ GRADSKE UPRAVE PORUČUJU:

Salonitne ploče nikome sada neće biti uklonjene s krova ako to ne želi!
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Nakon što je Upravni odjel za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša Grada Osijeka uputio javni poziv vlasnicima i korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest, javilo se samo stotinjak građana, iako se pretpostavlja da je mnogo više onih koji imaju salonitne ploče na svojim objektima.

Problem je nastao u tome jer veliki broj građana misli da će ostati bez krova, najčešće na nusprostorijama, unatoč tome što predstavnici Grada idu po gradskim četvrtima i mjesnim odborima i pojašnjavaju da to nije tako.

- Ako prijavim, doći će mi i uzeti salonit-ploče, a što da ja onda stavim na drvarnicu? - pita se Retfalčanka J.B.

Ljiljana Belajdžić, pročelnica pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, pojašnjava: Niti će itko ostati bez krova, niti itko mora odmah skinuti i predati spomenute ploče.

- Građani najčešće imaju tzv. salonit-ploče koje sadrže kancerogeni azbest na nusprostorijama, ali ima ih i na kućama. Problem je u tome što je takva oštećena ploča vrlo opasna za zdravlje, odnosno kancerogena, a azbest se ubraja u opasni otpad. Nikoga nećemo tjerati da to sutra skine, ali kada se ploče jednog dana budu uklanjale, mora se znati kamo s tim otpadom. Smisao je javnog poziva da se prikupe podaci o tome koliko će takvog otpada jednog dana biti, tako da znamo planirati način sufinanciranja odvoza ili možda čak i sufinanciranja novog pokrova. Uz to, na taj ćemo način prikupiti podatke da znamo koliko tzv. kaseta za odlaganje te vrste opasnog otpada treba nabaviti te kamo će se na području grada postaviti - pojašnjava Belajdžić.

Kako dodaje, ako podatci ne budu relevantni, moglo bi se jednog dana dogoditi da će građani, kada budu takav građevinski otpad htjeli baciti, morati ga odvoziti onamo gdje bude dovoljno tzv. kaseta za njegovo zbrinjavanje, a ako ih ne bude dovoljno u Osijeku, to bi mogao biti, primjerice, Zagreb, što bi građanima uvelike povećalo troškove zbrinjavanja ove vrste opasnog otpada.

Zbog svega navedenog, građani bi svakako trebali dostaviti podatke o lokacijama na kojima se nalaze objekti (kuće, garaže, pomoćni objekti, poljoprivredni objekti, gospodarski objekti i slično) pokriveni azbestnim materijalom, kao i podatke o procjeni količina, vrsti i statusu materijala za koji je izvjesno da će postati azbestni otpad.

Sandra LACIĆ
NE SKIDAJTE PLOČE SAMI!

Kako dodaje Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Osijeka, građani ne bi trebali sami uklanjati salonitne ploče.

- Za to treba pozvati ovlaštenu građevinsku tvrtku koja će znati zbrinuti takav otpad na pravilan način - kaže Belajdžić.

Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izloženost azbestu događa se inhalacijom vlakana prisutnih u zraku kao azbestna prašina, i to najčešće u radnom okolišu. Izložene mogu biti i osobe koje žive u neposrednoj okolici tvornica koje se bave proizvodnjom i preradom proizvoda koji sadrže azbestna vlakna (tzv. vicinalna azbestoza), članovi obitelji radnika koji rade s azbestom (domicilna), odnosno u slučajevima kada se azbest oslobađa iz materijala prilikom obnavljanja, rušenja ili održavanja, a pri čemu azbestna vlakna dospijevaju u zrak. Dugotrajna izloženost može izazvati mezoteliom (rak pleure, odnosno porebrice) i druge plućne bolesti. Uporaba azbesta u Republici Hrvatskoj kao i cijeloj Europskoj uniji je zabranjena.

PRIJAVE GRAĐANA DO 18. RUJNA

Rok za prijavu je zaključno do 18. rujna 2017. godine dostavom popunjenog i potpisanog obrasca prijave građevina u kojima se nalazi azbest. Ispunjeni obrasci mogu se predati osobno u pisarnicu Grada Osijeka ili u uredima gradskih četvrti i mjesnih odbora, a obrasci se mogu poslati i poštom na adresu: Grad Osijek, Odsjek za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 31000 Osijek, Franje Kuhača 9. Obrasci se također mogu dostaviti i elektroničkom poštom na info@0sijek.hr.

Ljiljana Belajdžić

pročelnica

Prikupljamo podatke od građana kako bismo znali koliko tzv. kaseta za odlaganje azbestnog otpada treba nabaviti, te stoga pozivam Osječane da se odazovu i dostave podatke.

loš odaziv

PODATKE PRIJAVILO STOTINJAK GRAĐANA

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike