Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Ogledala za razne efekte u interijeru
Objavljeno 14. rujna, 2017.
Ako želite proširiti, produljiti ili povisiti prostor, primijenite ogledala! Nevjerojatni su efekti koje stvaraju prisutnošću

Primjena ogledala u interijeru najčešće proizlazi iz individualnih potreba pojedinaca i želje za kontrolom vlastitog odraza, no ogledala mijenjaju svojom refleksijom vizualne dožvljaje te su stoga preporučljiva i kao korektiv prostora.

Refleksija

Ako želite proširiti, produljiti ili povisiti prostor, primijenite ogledala! Nevjerojatni su efekti koje ogledala stvaraju svojom prisutnošću u prostoru. Optička varka, koja djeluje potpuno stvarno, pretvorit će mali prostor u veliki, i to sasvim jednostavno – primjenom ogledala u pravoj veličini i na pravom mjestu. Na ovakav način ogledalo dobiva novu ulogu koja zajedno s ostalim elementima opreme i namještaja stvara željeni ugođaj u prostoru.

Osim vizualnog povećanja prostora, ogledala mogu reflektirati dnevnu svjetlost i prenijeti ju u tamnije dijelove. Na taj način djeluju i kao svjetlosni korektiv prostora. Primjena ogledala s ovakvim ciljem traži analizu prostora, koja će odrediti točnu poziciju i kut postavljanja ogledala obzirom na položaj prozora ili staklenih stijena. Oblik i veličina ogledala će također ovisiti o željenim konačnim efektima, no primjenom većih dimenzija ogledala sigurno nećete pogriješiti.

Ogledalo odlično neutralizira plohe na koje se postavlja. Ako želite zbog određenih razloga negirati zid ili drugu pregradu u prostoru, obložite ih ogledalima i učinit ćete ih vizualno nevidljivima. Na isti način možete neutralizirati stup, koji iz konstruktivnih razloga mora biti na određenoj poziciji, a zbog estetskih je vizualno nepoželjan. Ogledala će pomoći i ljubiteljima simetrije stvoriti njezin dojam u prostoru gdje nije stvarno prisutna.

Igra ogledalima stvara iluziju koja postaje stvarna. Različite efekte možete postići primjenom većih ogledala ili slaganjem komada manjih, koji mogu biti u različitim dimenzijama, oblicima i kutovima postavljanja. Ovakvom primjenom ogledala postaju izrazito dekorativna, pa imaju višeznačnu ulogu u prostoru.

Ogledala se najčešće upotrebljavaju u kupaonicama. Obično se postavljaju uz umivaonik po čitavoj širini zida ili u manjim dimenzijama s ukrasnim ili brušenim okvirima. Ogledala velikih površina osobito su poželjna u manjim kupaonicama u kojima dolaze do izražaja vizualni efekti povećanja prostora. Ogledala većih površina preporučljivo je izvesti bez okvira s brušenim rubom jer bi naglašen i širok okvir postao prenaglašen s obzirom na ukupnu dimenziju ogledala.

Obavezan element opreme svakog ulaznog prostora u stan ili kuću je ogledalo. Osim već navedenih individualnih razloga, i u ovom prostoru se ogledalo može iskoristiti kao optički korektiv. Ono se može postavljati samostalno na zid s ukrasnim okvirom ili biti integrirano u vrata garderobnog ormara te tako reflektirati kompletnu figuru i značajnije povećavati ulazni prostor. Ogledalo s pažljivo odabranim okvirom, značajno podiže estetsku vrijednost ulaza.

Ogledala se često koriste u spavaćim sobama. Mogu se postaviti na zid uz toaletni stolić, samostalno kao dekorativni element prostora ili u sklopu garderobnog ormara.

Postavljanje ogledala na fronte ormara može biti jednostavno na način da kompletna fronta postane zrcalna ili segmentno u kombinaciji s drugim materijalima i dekoracijama. Na taj se način primjena ogledala svodi na dekorativnu ulogu.

Zahvalan element

Ogledala svoje mjesto nalaze i u blagovaonicama te dnevnim boravcima. Najčešće se koriste kao slike na zidu s moćnim okvirima, koji im daju umjetničku vrijednost. Obično se postavljaju iznad komoda koje također služe za izlaganje umjetničkih predmeta. Ogledalo je zahvalan element za dekoraciju prostora jer se uspješno uklapa u sve stilove uređenja.

Oblik, veličina i vrsta okvira definiraju estetsku vrijednost ogledala. Ne zaboravite upotrijebiti ove vrijedne elemente prilikom uređenja doma. Vaš odraz u zrcalu prenijet će vam zadovoljstvo kojim zračite u skladno uređenom domu!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.

Ogledalo odlično neutralizira plohe na koje se postavlja

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike