Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Ogledala za razne efekte u interijeru
Objavljeno 14. rujna, 2017.
Ako želite proširiti, produljiti ili povisiti prostor, primijenite ogledala! Nevjerojatni su efekti koje stvaraju prisutnošću

Primjena ogledala u interijeru najčešće proizlazi iz individualnih potreba pojedinaca i želje za kontrolom vlastitog odraza, no ogledala mijenjaju svojom refleksijom vizualne dožvljaje te su stoga preporučljiva i kao korektiv prostora.

Refleksija

Ako želite proširiti, produljiti ili povisiti prostor, primijenite ogledala! Nevjerojatni su efekti koje ogledala stvaraju svojom prisutnošću u prostoru. Optička varka, koja djeluje potpuno stvarno, pretvorit će mali prostor u veliki, i to sasvim jednostavno – primjenom ogledala u pravoj veličini i na pravom mjestu. Na ovakav način ogledalo dobiva novu ulogu koja zajedno s ostalim elementima opreme i namještaja stvara željeni ugođaj u prostoru.

Osim vizualnog povećanja prostora, ogledala mogu reflektirati dnevnu svjetlost i prenijeti ju u tamnije dijelove. Na taj način djeluju i kao svjetlosni korektiv prostora. Primjena ogledala s ovakvim ciljem traži analizu prostora, koja će odrediti točnu poziciju i kut postavljanja ogledala obzirom na položaj prozora ili staklenih stijena. Oblik i veličina ogledala će također ovisiti o željenim konačnim efektima, no primjenom većih dimenzija ogledala sigurno nećete pogriješiti.

Ogledalo odlično neutralizira plohe na koje se postavlja. Ako želite zbog određenih razloga negirati zid ili drugu pregradu u prostoru, obložite ih ogledalima i učinit ćete ih vizualno nevidljivima. Na isti način možete neutralizirati stup, koji iz konstruktivnih razloga mora biti na određenoj poziciji, a zbog estetskih je vizualno nepoželjan. Ogledala će pomoći i ljubiteljima simetrije stvoriti njezin dojam u prostoru gdje nije stvarno prisutna.

Igra ogledalima stvara iluziju koja postaje stvarna. Različite efekte možete postići primjenom većih ogledala ili slaganjem komada manjih, koji mogu biti u različitim dimenzijama, oblicima i kutovima postavljanja. Ovakvom primjenom ogledala postaju izrazito dekorativna, pa imaju višeznačnu ulogu u prostoru.

Ogledala se najčešće upotrebljavaju u kupaonicama. Obično se postavljaju uz umivaonik po čitavoj širini zida ili u manjim dimenzijama s ukrasnim ili brušenim okvirima. Ogledala velikih površina osobito su poželjna u manjim kupaonicama u kojima dolaze do izražaja vizualni efekti povećanja prostora. Ogledala većih površina preporučljivo je izvesti bez okvira s brušenim rubom jer bi naglašen i širok okvir postao prenaglašen s obzirom na ukupnu dimenziju ogledala.

Obavezan element opreme svakog ulaznog prostora u stan ili kuću je ogledalo. Osim već navedenih individualnih razloga, i u ovom prostoru se ogledalo može iskoristiti kao optički korektiv. Ono se može postavljati samostalno na zid s ukrasnim okvirom ili biti integrirano u vrata garderobnog ormara te tako reflektirati kompletnu figuru i značajnije povećavati ulazni prostor. Ogledalo s pažljivo odabranim okvirom, značajno podiže estetsku vrijednost ulaza.

Ogledala se često koriste u spavaćim sobama. Mogu se postaviti na zid uz toaletni stolić, samostalno kao dekorativni element prostora ili u sklopu garderobnog ormara.

Postavljanje ogledala na fronte ormara može biti jednostavno na način da kompletna fronta postane zrcalna ili segmentno u kombinaciji s drugim materijalima i dekoracijama. Na taj se način primjena ogledala svodi na dekorativnu ulogu.

Zahvalan element

Ogledala svoje mjesto nalaze i u blagovaonicama te dnevnim boravcima. Najčešće se koriste kao slike na zidu s moćnim okvirima, koji im daju umjetničku vrijednost. Obično se postavljaju iznad komoda koje također služe za izlaganje umjetničkih predmeta. Ogledalo je zahvalan element za dekoraciju prostora jer se uspješno uklapa u sve stilove uređenja.

Oblik, veličina i vrsta okvira definiraju estetsku vrijednost ogledala. Ne zaboravite upotrijebiti ove vrijedne elemente prilikom uređenja doma. Vaš odraz u zrcalu prenijet će vam zadovoljstvo kojim zračite u skladno uređenom domu!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.

Ogledalo odlično neutralizira plohe na koje se postavlja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana