Dome slatki dome
SVE VIŠE KLIJENATA

Akupunktura popularna i za kućne ljubimce
Objavljeno 14. rujna, 2017.
Akupunktura je način liječenja kod kojega se koriste sterilne akupunkturne igle, a svrha im je stimulirati određene točke

Osmomjesečni buldog koji boluje od paralize nježno je vezan remenjem i uplašeno gleda prema svojem vlasniku dok veterinar u jednoj šangajskoj veterinarskoj stanici provodi seansu liječenja njegove ozlijeđene kralježnice akupunkturnim iglicama.

Maleni Danjiao bez sumnje bi radije mirno grickao kost, no njegov vlasnik najbolje zna što je za njega korisno.

Metalna struktura s remenjem postavljena na veterinarskom stoliću pomalo podsjeća na srednjovjekovni stroj za mučenje, no to je jedini način da životinja u vrijeme seanse ostane mirna.

Akupunktura može biti i alternativa eutanaziji, sudbini koja očekuje neizlječivo bolesne životinje, kaže dr. Jin Rishan iz Klinike za tradicionalnu kinesku medicinu u Šangaju.

“Imamo sve više klijenata”, objašnjava pedesettrogodišnji veterinar, čiji Centar za veterinarsku neurologiju i akupunkturu svakodnevno primi i do 20 četveronožnih pacijenata.

Brojni psi, osobito pasmine poput buldoga, njemačkih i škotskih ovčara ili baseta, posebice su podložni ozljedama kralježnice ili leđne moždine, zbog čega im je ponekad potpuno onemogućeno hodanje.

Akupunktura je način liječenja kod kojega se koriste sterilne akupunkturne igle, a svrha im je stimulirati određene točke na tijelu da bi se potaknuo protok vitalne energije “qi” te organizam vratio u stanje ravnoteže.

U skladu s filozofijom tradicionalne veterinarske kineske medicine, gubitak vitalne energije "qi" i poremećaj yina i yanga vode u bolest.

“70 posto mojih pacijenata boluje od hernije diska, koja može rezultirati paralizom stražnjih nogu, a ponekad i paralizom svih četiriju udova”, kaže dr. Jin te objašnjava da je u takvim slučajevima akupunktura puno učinkovitija od tehnika moderne zapadnjačke medicine.

“Zapadnjački način liječenja u ovakvim slučajevima ne može napraviti neki veći pomak”, kazao je, dodavši da je Danjiao, kojega je vlasnik doveo potpuno paraliziranog nakon teškoga pada na leđa, nakon trodnevnog liječenja akupunkturnim iglicama postupno počeo puzati naprijed, a nakon sedmog dolaska osovio se na sve četiri noge.

U šangajskoj klinici danas se liječe mnogi četveronožni ljubimci, uključujući i mačke.

Od 1979. akupunkturu je Svjetska zdravstvena organizacija i službeno priznala kao granu medicine.

Naziv vuče podrijetlo iz latinskih riječi acus > igla i pungere > ubadati, a skovali su ga europski misionari koji su potkraj 16. stoljeća posjetili Kinu i na povratku donijeli glas o kineskome načinu liječenja. Kineski termin za akupunkturu je zhen-jiu.(Hina)

Brojni psi su podložni ozljedama kralježnice zbog čega im je ponekad onemogućeno hodanje

Od 1979. akupunkturu je Svjetska zdravstvena organizacija i službeno priznala kao granu medicine

Možda ste propustili...

TREND UGODNA BOJA ZA OPUŠTANJE

Osvježite svoju kupaonicu zelenim detaljima

ODMOR UŽIVAJTE U SVOJA ČETIRI ZIDA

Unesite dašak plaže u svoj dom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TREND UREDITE SVOJ RADNI PROSTOR

Brzo i efektno ljetno uređenje kuhinje

2

TREND UGODNA BOJA ZA OPUŠTANJE

Osvježite svoju kupaonicu zelenim detaljima

3

ODMOR UŽIVAJTE U SVOJA ČETIRI ZIDA

Unesite dašak plaže u svoj dom