Zdravlje
ŠTO JE UZROK MUČNINE ZA VRIJEME VOŽNJE?

Od takozvane bolesti putovanja boluju milijuni
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Zašto neki ljudi osjećaju mučninu za vrijeme putovanja automobilom, autobusom ili vlakom, a ostali čitaju knjigu ili satima surfaju pametnim telefonom i pritom se dobro osjećaju?

Od takozvane bolesti putovanja boluju milijuni ljudi, no nije riječ o stvarnoj bolesti poput gripe, već o svojevrsnom "kratkom spoju" do kojega dolazi u mozgu, objasnio je njemački liječnik, dr. Tomas Jelinek iz berlinskog Centra za putovanja i tropsku medicinu.

Do toga 'kratkog spoja' dolazi kada mozak primi proturječnu poruku o kretanju i položaju tijela u prostoru, što zbunjuje mozak i rezultira mučninom, a nerijetko i povraćanjem, objasnio je Jelinek.

Informacije stižu iz oka, odnosno iz centra za ravnotežu u unutarnjem uhu.

Za interpretaciju svih senzornih signala koje mu šalje tijelo odgovoran je talamus. Kad se krećemo, mišići su u pokretu, oči imaju pregled udaljenosti, a unutarnje uho održava ravnotežu. Upravo je to unutarnje uho, kojega smo najmanje svjesni, jako važno.

Naime, sićušne cijevi ispunjene tekućinom unutarnjeg uha govore nam kamo se krećemo. Ako smo okrenuti naopačke, to odmah znamo. Ako hodamo brzo, i to znamo jer se tekućina u uhu ponaša prema zakonima fizike. Talamus sve te informacije vrlo jednostavno prenosi u mozak.

No dok se vozimo automobilom ili brodom, talamus je zbunjen. Mišići nisu u pokretu, a oči vide da se krećemo, usto i brzo. A spomenuta tekućina u unutarnjem uhu jako se uznemiri jer se krećemo. Dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimulira proizvodnju hormona stresa.

Mozak regira slanjem signala mučnine koja se često pretvori u povraćanje.

Mučnina za vrijeme vožnje češća je kod djece jer mozak nije još potpuno razvijen za razliku od mozga odrasle osobe koji već "ima iskustva" i bolje procesuira proturječne poruke.

Srećom, bolest putovanja prestaje čim iziđemo iz prijevoznog sredstva, a nekim se sretnicima to jednostavno ne događa.

Protiv nje se možemo boriti na način da, dok se vozimo, gledamo kroz prozor prema relativno udaljenim objektima i fokusiramo se na neku stabilnu točku na horizontu.

Ako ne želite riskirati, prije putovanja uzmite tabletu protiv mučnine. Hina

Možda ste propustili...

TIJEKOM TRUDNOĆE I DJETINJSTVA

Gubitak sluha zbog izloženosti dimu

NE UZIMA SE SVAKI LIJEK NA ISTI NAČIN:

Evo kad se tableta pije na stojećki, a kad uz mnogo vode

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE UZIMA SE SVAKI LIJEK NA ISTI NAČIN:

Evo kad se tableta pije na stojećki, a kad uz mnogo vode

2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

I liječnici mogu pogriješiti zbog sindroma izgaranja na poslu

3

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu