Zdravlje
PEPTIČKI ULKUS

Iako se čirevi često liječe sami, ne biste trebali zanemariti njihove znakove upozorenja
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Peptički ulkusi su ranice nastale na sluznici probavnog trakta a najčešće se javlja u gornjem dijelu probavnog trakta, u želucu ili dvanaesniku. Stanice želuca produciraju sluz koja oblaže sluznicu želuca. Njena funkcija je da bude barijera između sluznice želuca i kiselih probavnih sokova, neophodnih u procesu probave. Oštećenje ili loša funkcija obrambenih mehanizama prilikom izlaganja probavnim sokovima dovodi do oštećenja stanica i razvoja ulkusa.

Točan uzrok ove bolesti nije poznat. Znamo da dolazi iz neravnoteže između probavnih tekućina u želucu i dvanaesniku. Većinom se dogodi zbog infekcije u podlozi tankog crijeva s tipom bakterija Helicobacter pylori (H. pylori).

Što sve može dovesti do ulkusa?

Upotreba lijekova protiv bolova (nesteroidni antireumatici) što uključuje lijekove bez recepta kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen, kao i drugi koje možete dobiti na recept

Genetska predispozicija

Konzumacija alkohola

Pušenje

Stres

Začinjena hrana

Ostali medicinski problemi poput bolesti jetre, bubrega ili pluća

Simptomi mogu uključivati bol u trbuhu između obroka ili noću, nadutost, mučnina ili povraćanje, gubitak apetita. U teškim slučajevima, simptomi mogu uključivati:

Tamnu ili crnu stolicu, povraćanje krvi, gubitak težine, jaka bol u trbuhu.

Koliko je ozbiljno?

Iako se čirevi često liječe sami, ne biste trebali zanemariti njihove znakove upozorenja. Ako se ne liječi, čirevi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Postoji nekoliko načina liječenja čireva, uključujući promjenu prehrambenih navika i promjenu načina života. Ako pušite ili pijete alkohol, prestanite. Prestanite koristiti lijekove koji iritiraju želudac.

Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionist
Smjernice za prehranu u slučaju ulkusa:

Jesti polako i dobro sažvakati hranu

Obroke rasporediti na nekoliko manjih

Povećati ukupni energijski unos namirnica

U slučaju krvarenja, kroz period od 3-7 dana provodi se lagana dijeta bazirana na čaju, dvopeku i riži. Nakon toga postupno se uvodi "teža" hrana poput ribe, piletine na lešo i fermentiranih mliječnih proizvoda

Unositi više vlaknaste hrane poput voća i povrća u obliku kompota sokova, kašica i juha. Osobito se preporučuje sok od svježeg kupusa te bademovo mlijeko

Povećati unos Omega-3 masnih kiselina kroz suplemente ili kroz unos lana, lanenog, konopljinog ili repičinog ulja

U prehranu uključiti fermentirane mliječne proizvode te probiotike. Mlijeko zamijenite s bademovim, rižinim ili zobenim napitkom

Smanjiti unos kofeina te gaziranih napitaka

Ograničiti unos šećera

Izbjegavati teške obroke poput onih prženih, pohanih ili jela sa zaprškom.

Dopuštena i preporučljiva hrana po skupinama:

l Kruh i žitarice: dvopek, kukuruzna krupica, zobena kaša, riža, proso, heljda, ječam, kukuruzni, raženi te pirov kruh.

l Povrće: mora biti kuhano te pasirano. Špinat, blitva, mrkva, cikla, cvjetača, tikvice, koraba, krumpir, batat, bundeva

l Voće: kuhano, voćni sokovi, kašice ili svježe ako se podnosi. Banane, jabuke, kruške, šljive

l Mlijeko i mliječni proizvodi: posni sir, acidofil, kefir, probiotički proizvodi, skuta

l Meso, riba, jaja: meso bez masnoće, teletina, janjetina, perad, kuhana šunka, bijela riba, kuhana jaja

l Masti i ulja: maslinovo, repičino, laneno, konopljino i ulje kukuruznih klica.

l Juhe: nemasne juhe od povrća, teletine, peradi i ribe s ukuhanom rižom

l Napitci: blagi biljni čajevi - kamilica, stolisnik, menta, zeleni čaj, voćni i povrtni sokovi, napitci od badema, zobi ili riže

l Slatkiši i grickalice: puding, riža na mlijeku, med, nemasni deserti

l Začini: limunov sok, sol, peršin, mediteransko začinsko bilje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike