Kultura
60 GODINA POSTOJANJA DJEČJEG KAZALIŠTA OSIJEK

Najnagrađivanija predstava ikad: “Deveta ovčica” putuje u Kijev!
Objavljeno 9. rujna, 2017.
U Ukrajinu putuju na izravan poziv predsjednice ukrajinske UNIMA-e, Darije Ivanove

U povijesti Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića najnagrađivanija predstava “Deveta ovčica” zaslužna je što ansambl krajem rujna putuje u Kijev. Glavna tajnica ukrajinske UNIMA-e, Daria Ivanova, za 90. je obljetnicu Kijevskog akademskog lutkarskog kazališa (Kyiv Academic Puppet Theatre) htjela u progamu imati baš tu predstavu - koja je u Osijek do sada donijela čak 21 priznanje! - nastalu prema priči Silvije Šesto, a u režiji Ljudmile Fedorove premijerno izvedena u veljači 2014. No, prije toga čeka ih još mnogo posla jer je sezona počela uobičajeno manifestacijom Djeco, kazalište vas zove, u sklopu koje publici po pristupačni(ji)m cijenama nude reprizne predstave. Najbolji je to način zagrijavanja za sezonu u uzlazu.

- Prvi školski dan već godinama belišćanske prvašiće uveseljavamo nekom svojom predstavom jer oni i ne znaju što ih u školi čeka - u svom prepoznatljivom stilu našalio se ravnatelj Ivica Lučić, najavivši i prvu ovosezonsku premijeru, tj. prijenos “Jamsesa i divovske breskve” s Osječkog ljeta kulture, planirano za 7. listopada. Slijedi nešto posve drukčije, kažu u DKO-u, jer Damir Mađarić režira predstavu “Zašuti” Jana Sobriea, a premijera je 14. listopada u sklopu 3. koprivničkog festivala Jaje, na kojemu DKO sudjeluje treću godinu, a otvaraju ga “Bijelim jelenom” 13. listopada. U koprodukciji s Kazalištem Oberon, “Zašuti” će u Osijeku biti izveden 26. listopada. Naslov je to na tragu Lučićeva razmišljanja da nešto treba ponuditi i učenicima viših razreda osnovne škole. Takav je bio i “Jonthanov let”.

- Zanimljivo je da je ova predstava u Virovitici odigrana više puta nego u Osijeku. Razloga za to vjerojatno ima mnogo, iako je po mnogima to jako dobra predstava - napominje ravnatelj. Božić će ove godine biti u znaku “Viteza bez konja” Marte Gusniowske u režiji Jasmina Novljakovića. Priči najizvođenije i najnagrađivanije poljske autorice posljednjih godina razveselit će se najmlađa publika. Osječka ekipa stoji iza naslova “Kradljivica ključeva”, čija je praizvedba planirana za početak 2018. Autorica teksta je Marta Mekovec de Carvalho (koja je stručno osposobljavanje odradila u DKO-u), režija je u rukama Hrvoja Seršića, dramaturgija Nenada Pavlovića, glazba Dinka Seršića, a likovnost Rije Trdin.

- Na Malom Marulu u Splitu ovo je bio drugonagrađeni tekst. Nedvojbeno je da bi se nagrađivani tekstovi trebali naći na sceni naših kazališta - kaže Ivica Lučić. Dobrom se pokazala suradnja s vinkovačkim GK-om “Joza Ivakić” pa ne čudi da im je pred vratima četvrta koprodukcija. Vinkovčani nemaju dječju scenu pa se ovoj suradnji raduju, a i Osječani se, kako to ravnatelj kaže, “pošlepaju” jer predstava tada dopre do većeg broja publike. Tako je prošle godine na obje scene zaživjelo Andersenovo “Ružno pače”.

- Grimmova u režiji i dramatizaciji Vjekoslava Jankovića planirana je u travnju, a publike sigurno ne će nedostajati jer je priča poznata svima - veseli se ravnatelj.

Obnove su nešto bez čega teatri ne mogu, pa tako DKO obnavlja “Uspavanku za mišića”, što znači da se u Osijek vraća i Mladen Vujčić, a iz glumačke ekipe otišla je Snježana Ivković. Reprizno će publici ponuditi čak 18 naslova.

Osim ukrajinske, “Devetu ovčicu” pogledat će i publika na 9. bugojanskom lutkarskom bijenalu, na koji se dolazi isključivo na poziv. To znači da će se Osječani za nagrade boriti uistinu s najboljima i najnagrađivanijima.

- Tu predstavu nismo od početka prepoznali kao potencijalni hit, ali nas je sve demantirala - sretan je Lučić, čije kazalištarce uskoro očekuje 50. PIF, na koji je pozvan “Bijeli jelen”, kao i na Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci i na ASSITEJ-ev Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade u Čakovec. Iako nije lutkarska, predstava je lutkarski “mišljena i režirana”, a poziv na ovakve dvije ugledne manifestacije Osječanima itekako laska. Ne kriju da se nadaju i nominaciji za Nagradu hrvatskog glumišta.

Narcisa VEKIĆ

Bijeli jelen

PUTUJE U ZAGREB NA 50. PIF

“LJUBAV... AV-AV” NA REPERTOARU

Kao dio redovitog će se repertoara naći predstava nastala u produkciji Dramskog studija za srednjoškolce, pod mentorstvom Arete Ćurković. Edukativna predstava o ljubavi sjajno je primljena kod publike i gostovat će i izvan Osijeka, ponosni su kazalištarci, a predstava je nastala u suradnji s Udrugom Pobjede, tj. azilom u Nemetinu. “O sreći polaznika studija, ali i Arete zbog pružene prilike i povjerenja, ne treba ni govoriti. Naravno, i u azilu su izvan sebe”, dodaje zadovoljno Tatjana Grganović, voditeljica propagande. Možda netko od polaznika u budućnosti bude i član ansambla, ali svakako mladoj publici nude naslov i blizak program!

Ivica Lučić

ravnatelj

Nedvojbeno je da bi se nagrađivani tekstovi trebali naći na sceni naših kazališta.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike