Kultura
RADNI SASTANAK DJELATNIKA I OSNIVAČA

Šnajder: HNK Osijek došao je na vrh, i tamo će i ostati!
Objavljeno 5. rujna, 2017.

U 111. kazališnoj sezoni očekuje nas mnogo posla - riječi su kojima je intendant Božidar Šnajder jučer, u nazočnosti gotovo svih djelatnika HNK u Osijeku, ali i predstavnika osnivača - Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, te medija - započeo redoviti radni sastanak prije početka sezone. Prošlu je, 110. sezonu Šnajder ocijenio “spektakularnom i neponovljivom”, što je osječki HNK dovelo u sam vrh nacionalnog kazališnog života, ali - obećao je optimistično - da će tamo, na vrhu i ostati.

Zasluge za spektakularnost sezoni idu svakako gostovanju u Budimpešti, gdje su Osječani izvedbom Zajčeve opere “Nikola Šubić Zrinjski” predstavljali, ne samo svoj grad i regiju nego i čitavu Hrvatsku na proslavi 450. obljetnice bitke kod Sigeta. Osvjetlali su tamo obraz svom teatru i cijelog naciji, napomenuo je ponosno intendant, dodavši tom slavodobitnom nizu i čak deset nominacija (čime su demantirali sva naklapanja i pesimistična nagađanja) i osvojenu nagradu koja ide 'u džep' mjuziklu “Moje pjesme, moji snovi”. Iz Umaga su se 'dramci' vratili s osvojenim Grand Prixom na Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav za (do tada već mnogo puta nagrađivanu) predstavu “260 dana”.

- Kazalište je krcato publikom, a to nam daje snagu. Moj optimizam mi kaže da će HNK u Osijeku ostati na vrhu na koji je dospio i to zahvaljujući svojim djelatnicima. Pritom mislim na 21 glumca, 18 solista, 34 člana zbora i 43 člana orkestra te neponovljivu tehniku, najbolju u Hrvatskoj - u svom je poznatom stilu Boždidar Šnajder dizao raspoloženje i moral u gledalištu. Čvrsto obećavši osnivačima da ne će premašiti brojku od 208 zaposlenih, najavio je intendant i pojačanja u zboru, ali i izrazio nadu da će Grad i OBŽ pronaći način i rebalansom proračuna nadoknaditi kazalištu 600 tisuća kuna, koliko im je uskratilo Ministarstvo kulture.

Podsjetio je čelni čovjek HNK (kojemu mandat traje do konca lipnja 2019.) i na dva milijuna kuna dobivena za projektnu dokumentaciju za temeljitu obnovu zgrade – eksterijera i interijera, što će rezultirati kompletnim preuređenjem zgrade kazališta. Ponude su pristigle, gotov je odabir, a sada se samo čeka da završi rok za žalbe pa da se nastavi s radom.

- Za tri do četiri godine osječki će HNK zasjati u novom ruhu - obećao je Šnajder.

Podršku njegovim obećanjima jasno su i glasno izrekli i gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

- Ja vam ne ću lagati jer se više ne ću kandidirati za gradonačelnika, pa ne moram - u šali se Vrkić nadovezao na govor intendanta Šnajdera.

- Možda ste mogli naći bogatije, ali bolje osnivače niste mogli naći - u svom je stilu završio gradonačelnik svoje kratko obraćanje kazalištarcima, ne propustivši iskazati svoj ponos njihovim postignućima, za što je dobio iznimno glasan i dugotrajan aplauz, a što je pred župana Anušića postavilo izazov da taj aplauz dostigne ili nadmaši.

Puno je gledalište plješćući pozdravilo i govor župana, koji je rekao da Osijek i Osječko-baranjska županija nisu tu samo kad treba ići u rat, iseljavati se ili protiviti se nečemu. Tu su i kada treba pokazati potencijale i mogućnosti u svim sferama društvenoga i kulturnoga života, gospodarskoj marginalizaciji usprkos.

Narcisa VEKIĆ

rebalansu

PRORAČUNA GRADA I ŽUPANIJE NADAJU SE U HNK-u

Božidar Šnajder

intendant

Za tri do četiri godine osječki će HNK zasjati u novom ruhu. Izvana i iznutra.

Program sezone

Već jučer počele su probe za prvu opernu premijeru - Verdijeva “Trubadura”, operu koju svako kazalište mora imati na repertoaru (kako kaže Šnajder), a čija je režija povjerena Dubrovčaninu Robertu Boškoviću (režirao je 2015. Mozartova “Don Giovannija”). Slijedi opereta “Kod bijelog konja” Ralpha Benatzkog, koju osječka publika dugo nije imala prigodu gledati. Ne će izostati ni koncerti klasične glazbe: Novogodišnji, Simfonijski te Lipanjska operna noć. Uz dva premijerna, ukupno 13 će opernih naslova biti u sezoni na repertoaru. Tomu treba dodati i dramske, od kojih su prvi Matišićevi “Anđeli Babilona”, koje će režirati Vinko Brešan, a probe počinju danas. Slijedi komedija “Skidajte se do kraja” Terrenca McNallyja/Davida Yazbeka, Goldonijeva “Lukava udovica” te u sklopu Noćne scene duodrama Jean-Claudea Danauda “Ručni rad”. Novosezonski je repertoar intendant ocijenio gledljivim, koji će puniti gledalište i koji ansambli HNK mogu iznijeti.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike