Kultura
NAKON TRI I POL MJESECA SVEČANO ZATVARANJE U MLU

Zbirka Hanžeković: Pao i je rekord: više od četiri tisuće posjetitelja!
Objavljeno 2. rujna, 2017.

Vezani članci

FINISSAGE 31. KOLOVOZA U MLU

Rekordna posjećenost Zbirke Hanžeković

STRUČNO VODSTVO KROZ IZLOŽBU ZBIRKA HANŽEKOVIĆ

U društvu autora i kustosa Igora Zidića

OTVORENJE NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Zbirka Hanžeković: Jedina privatna zbirka koja traje kroz čak tri naraštaja

Nakon tri i pol mjeseca reprezentativna izložba “Zbirka Hanžeković” svečano je, uz druženje i koktel u dvorištu, zatvorena u Muzeju likovnih umjetnosti. Posljednji pogled na zbirku umjetnina brojni su posjetitelji dobili uz stručno vodstvo. Ovu je izložbu obilježila i rekordna posjećenost - vidjelo ju je više od četiri tisuće posjetitelja, što je uistinu impozantna brojka.

- Vjerujem da je najveći razlog tolikog interesa za ovu izložbu taj što se na jednom mjestu može vidjeti presjek hrvatske likovne scene s kraja 19. stoljeća i iz 20. stoljeća. To su redom vrhunska likovna djela najvećih imena hrvatske likovne scene i iznimno je rijetka prilika da se ovako nađu na jednom mjestu. Da je trajala školska godina, bilo bi još i više posjetitelja. U svakom smo slučaju iznimno zadovoljni, a jedan dio posjetitelja vraćao se više puta tijekom trajanja izložbe, što mnogo govori - rekla nam je Jasminka Mesarić, ravnateljica MLU-a, dodavši da je teško govoriti o prosjeku posjetitelja drugih izložbi.

- Prosjek varira iz godine u godinu. Svaka izložba ima drukčiju vrstu posjetitelja i različit broj posjetitelja, koji ne garantira nužno samu kvalitetu izložbe - ističe Mesarić.

Reakcije posjetitelja bile su pozitivne, a ravnateljica i viši kustos Daniel Zec naslušali su se brojnih lijepih komentara posjetitelja, koje su kroz izložbe provodili četvrtkom navečer. Posebno je među posjetiteljima bio popularan termin od 21 sat.

- Doista je velika čast organizirati izložbu Zbirke Hanžeković u Osijeku, s obzirom na to da postoji, između ostalog, jedna duga tradicija kolekcionarstva i mecenstva u obitelji Hanžeković. Nadamo se da je osječka publika uživala u zatvaranju izložbe te da su nešto više saznali na stručnom vodstvu - rekla je Ivana Janković, kustosica zbirke Hanžeković i kustosica u MSU Zagreb.

Ostala je otvorena mogućnost za daljnje organizacije predstavljanja ove zbirke u nekom drugom prostoru, moguće u Zagrebu ili, čak, izvan Hrvatske. Kada je riječ od MLU Osijek, već 14. rujna otvara se izložba pod nazivom “Tragovi” osječke umjetnice Lane Ključarić, a 21. rujna retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih kiparskih imena hrvatske suvremene kiparske scene, Stjepana Gračana.

Adrian ANDREJEK

14. rujna

OTVARA SE IZLOŽBA “TRAGOVI” LANE KLJUČARIĆ

Jasminka Mesarić

ravnateljica

Prosjek varira iz godine u godinu. Svaka izložba ima drukčiju vrstu posjetitelja i različit broj posjetitelja, koji ne garantira nužno samu kvalitetu izložbe - ističe Mesarić.

Dana 21. rujna otvara se retrospektiva jednog od najznačajnijih kiparskih imena hrvatske suvremene kiparske scene, Stjepana Gračana.

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike