Kultura
OTVORENJE NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Zbirka Hanžeković: Jedina privatna zbirka koja traje kroz čak tri naraštaja
Objavljeno 17. svibnja, 2017.
Osječka je izložba nadmašila veličinom i zagrebačku u Umjetničkom paviljonu

Jedna od najvećih privatnih zbirki u nas i jedina koja traje kroz nekoliko naraštaja, Zbirka Hanžeković poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića, od četvrtka, 18. svibnja (na Međunarodni dan muzeja), u 19 sati, za kada je planirano otvorenje, moći će se u Muzeju likovnih umjetnosti pogledati iznimno dugo, gotovo tri i pol mjeseca (do 30. kolovoza). Uistinu je to jedinstvena prilika za ljubitelje umjetnosti da zahvaljujući, kako je to sam rekao, ozbiljnom i dobrom izboru autora izložbe Igora Zidića zavire u desetinu impozantne zbirke koja je nastajala gotovo stoljeće, kroz tri naraštaja obitelji Hanžeković, i broji gotovo 1000 umjetničkih radova (slika, skulptura, instalacija...). Neki od 95 izloženih radova 79 autora bit će prvi put izloženi očima javnosti.

Zbirka sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena hrvatske umjetnosti s kraja 19., cijelog 20. st. pa i početka milenija, poput V. Bukovca, M. C. Medovića, M. C. Crnčića, B. Č. Sesije, M. Trepšea, M. Uzelca, V. Gecana, Lj. Babića ili M. Tartaglie. Neka od djela iz ove zbirke vrhunski su primjeri umjetničkih opusa, nezaobilazna prilikom organizacije velikih retrospektivnih izložbi.

Od Filakovca do Šandrka

- Umjetnina ne pripada onomu tko ju je kupio, nego autoru i narodu u kojem je nastala. Odlika je velikih kolekcionara želja ne samo za zgrtanjem umjetnina, nego i socijalna odgovornost kao onoga tko ima 'para' i da pomaže bezinteresno - napomenuo je 'dobri duh izložbe' Zidić, podsjetivši kako su kolekcionari 80-ih strahovali od toga da javnost zna što sve posjeduju u svojim zbirkama. Vremena su danas, srećom, kaže Zidić, posve drukčija. Pri odabiru radova nastojao je uzeti u obzir i slavonski moment, pa su zastupljeni umjetnici Filakovac, Živić, Tišov, Sesija, Becić, Radauš, Knifer, ali i Stjepan Šandrk (rođ. 1984.). Kako domaćini, tako i autor Zidić, nisu krili zadovoljstvo činjenicom da je osječka izložba Zbirke Hanžeković nadmašila i zagrebačku u Umjetničkom paviljonu.

Ravnateljica Jasminka Mesarić na jučerašnjoj je konferenciji za novinare zahvalila i Ivici Šoli, na čiju je inicijativu izložba i došla u MLU, ali i Gradu Zagrebu, koji je također novčano “pogurao” izložbu i čija je predstavnica Vesna Kusin najavila dolazak na otvorenje. Odvjetnik Marijan Hanžeković vezan je uz Osijek na mnogo načina pa ovo otvorenje ne će biti samo izložba, nego i obiteljsko sjećanje, rekao je Šola.

Osječki župan

Hanžekovićev djed Marijan I. bio je početkom 20. st. osječki župan, otac Marijan II. prvi hrvatski ministar financija, poliglot i sveučilišni profesor. Na djedovim je temeljima odvjetnik Hanžeković počeo 1977., kupnjom prve umjetničke slike (rad Ede Murtića) graditi svoju zbirku.

Inspirativnom je ocijenio suradnju s Igorom Zidićem viši kustos Daniel Zec, napomenuvši kako ova izložba nastavlja sjajan ovogodišnji niz u kojem su i Slavonski biennale i izložba Ivana Faktora. Privatne su zbirke nadopuna onima koje se čuvaju u muzejima, ocijenio je Zec.

Vladimir Ham, dogradonačelnik Grada Osijeka, iskazao je zadovoljstvo u ime Grada, gradonačelnika i Osječana što su supokrovitelji ovakve izložbe i što Osijek time pokazuje da se trudi biti kulturni prvoligaš. Predstavnica Osječko-baranjske županije Danijela Lovoković, u šali je rekla kako je MLU ponudila pomoć i u zakucavanju čavala - ako treba.

Narcisa VEKIĆ

30. kolovoza

DATUM JE DO KADA SE MOŽE POGLEDATI

95

umjetničkih djela 79 autora bit će predstavljeno u MLU, i samo je dio zbirke od gotovo 1000 umjetničkih djela

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente