Regija
ZVJEZDICE OSTALE BEZ IZVORA PRIHODA

Prodali auto kako bi se skrbili o bolesnoj djeci
Objavljeno 31. kolovoza, 2017.

GUNJA - Nakon što su ostali bez novca za daljnji rad jer nisu uvršteni u trogodišnji program sufinanciranja, Društvo osoba s invaliditetom Zvjezdice Gunja bilo je prisiljeno prodati automobil kako bi se moglo nastaviti skrbiti o djeci s posebnim potrebama. Trogodišnji program završio je 31. svibnja, a zahtjev za uvrštenjem u novi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je odbilo zbog nepotpune dokumentacije. Najcrnji scenarij stavljanja ključa u bravu koji se nadvio nad Udrugu, a slomio bi se preko leđa djece s posebnim potrebama jer bi ostala prepuštena sama sebi, predsjednica Stjepanka Leporiz odlučila je spriječiti ili bar donekle odgoditi prodajom vozila Udruge. Budući da je riječ o djeci iz zapostavljenog i prometno izoliranog područja Cvelferije, gdje su mogućnosti prilično ograničene, Udruga i projekti koje provodi iznimno su značajni i bitni. Za neke od korisnika Udruga je jedino mjesto za socijalizaciju i rehabilitaciju.

- Prodali smo automobil kako bismo osigurali novac za režijske troškove za sljedeća dva-tri mjeseca u kojima očekujemo objavu rezultata nekoliko natječaja na kojima smo sudjelovali sa šest projekata. Ministarstvo školstva treba objaviti odluku o asistentima u nastavi, Institucionalna podrška nacionalne zaklade umjesto u šestom mjesecu donijet će odluku tek u devetom ili desetom mjesecu... Za sada nema još nikakvog odgovora na projekte koje smo prijavili - kaže Leporiz. Iz Zvjezdica pomno prate situaciju, stalno su na internetu i nestrpljivo iščekuju objave, da znaju na čemu su.

- Za poludnevni boravak pokušavamo sa svih strana izvršiti pritisak na sve one koji mogu utjecati na donošenje odluke o tome da se Zvjezdicama izvanredno odobri poludnevni boravak. Čekamo da se nešto riješi, a u međuvremenu za režije imamo. Staru Opel Zafiru sa sedam sjedala, koju smo prije nekoliko godinu i kupili polovnu, sada smo prodali za 20.000 kuna kojima ćemo, nadam se, premostiti ovo teško razdobolje preživljavanja dok čekamo konkretno rješenje - kaže Leporiz.

Usluge poludnevnog boravka u Zvjezdicama koristi 16 djece i mladih iz jako socijalno ugroženih obitelji, s pretežno teškom mentalnom retardacijom uz pridružene smetnje. Zvjezdice pokrivaju pet sela i korisnike dovoze službenim vozilom.

- Moramo imati vozača, djeca imaju teška intelektualna oštećenja i uz odgojitelja moramo imati i pomoćnog odgojitelja i svi oni od 1. lipnja rade bez naknade. Životarimo, molimo i kumimo Županiju, gradove, općine, male lokalne privrednike da nam pomognu - kaže Leporiz.

Inače, voditeljica poludnevnog boravka u Zvjezdicama, pomoćna odgojiteljica i spremačica/kuharica bile su zaposlene na pola radnog vremena, a tajnica na puno radno vrijeme, dok je vozač bio zaposlen na šest sati.M.Lešić Omerović

TREBAJU 320.000 KUNA GODIŠNJE

Zvjezdicama je, pojašnjava Leporiz, za nastavak redovnog funkcioniranja godišnje potrebno oko 320.000 kuna. Rješenje bi, smatra, bilo u stalnom financiranju, ali ga država trenutačno ne odobrava i sve je svedeno samo na trogodišnja financiranja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike