Regija
SUDJELOVALO SEDAM ZEMALJA

Radionice i Dani slame u ekocentru
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

LATINOVAC

Ekocentar Latinovac organizator je i nositelj brojnih manifestacija, volonterski centar u koji dolaze volonteri iz Europe i ostalih svjetskih država, centar koji se uključuje u brojne projekte koje financira EU, nositelj ekoloških inicijativa i ekološkog načina života. Ovaj put kroz trodnevnu aktivnost organizirao je konvergenciju i niz radionica i akcija udruga s umrežavanjem permakulturnih i ekoloških inicijativa s naglaskom na međunarodnu suradnju i korištenje resursa Europske volonterske službe u sklopu programa Etasmus+. U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz sedam europskih država, a pet aplikanata iz Srbije, BiH i Hrvatske branilo je svoje diplomske radove i prezentacije praktičnog djelovanja u permakulturi.

- Kroz ova tri dana gosti iz naših susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Srbije, te Makedonije i Bugarske, pridružili su se međunarodnim volonterima, njih 15 iz sedam zemalja, pa još imamo goste iz Portugala, Češke, Litve, Latvije koji su ovdje već dva mjeseca. Prvi dan imali smo tradicionalne Dane slame u Latinovcu kada smo izradili brojne praktične predmete od slame, kućice za boravak i sklonište, razne skulpture, ukrase i suvenire, obnovili smo našu “boginju plodnosti”, veliku skulpturu u samom središtu ekocentra koju je vrijeme malo oštetilo. Organizirali smo brojne praktične radionice, poput onih kako popravljati alate, izraditi kućice za šišmiše, radionicu o samoniklom bilju, kako se žbuka prirodnim materijalima, samonavodnjava s pomoću kanti, proizvodi biougljen, kompostira i sl. Imali smo i radionicu za djecu i prezentaciju, likovnu izložbu, predavanje kako voditi sastanke i organizirali seoski sajam s mještanima Latinovca i okolnih sela. Na kraju nas je zabavljala osječka bubnjarska skupina Ritmos – istaknula je Danijela Beretin, aktivistica i voditeljica projekata i koordinatorica volontera u Udruzi Ekocentar Latinovac.

Kroz programe permakulture u selu Latinovac obnavlja se nekoliko starih seoskih kuća, koje su ujedno i pokazni primjer, a služit će za boravak volontera i aktivista, no i sve više novih stanovnika Latinovca. Nekoliko volontera, a i cjelokupno vodstvo udruge upravo stanuju u takvim obnovljenim kućama, neki su se i potpuno preselili, a ima i dobrih primjera odlaska iz velikih gradskih sredina i traženja mirnijeg načina života i suživota s prirodom.

- Imamo mnogo projekata i stalnih aktivnosti, pa smo se povezali s mještanima i kod njih organizirali smještaj za brojne sudionike, ovaj put više od 50 sudionika u nekoliko dana, a s mještanima smo napravili plan što sve od njihove poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje iz vrtova i hrane možemo kupiti. Kroz suživot pomažemo mještanima Latinovca, potičemo ih na proizvodnju, a sebi osiguravamo zdravu hranu poznatog podrijetla. Ostalu hranu kupujemo od poznatih OPG-ova s ovog područja, tako da vrlo malo namirnica kupujemo u trgovini, samo ulje, sol. Svu hranu sami kuhamo u vlastitoj kuhinji, od domaćeg mlijeka pravimo jogurt, sir, kupujemo domaće brašno. Sve više aktivista koji su ovdje bili nekoliko godina ovdje je kupilo stare seoske kuće i sada tu žive i rade u našem centru - rekla je Branka Ajredini, predsjednica Ekocentra Latinovac.AGM Kruna

TREBAJU VEĆI ŠTEDNJAK!

Ekocentar i volontere posjetio je i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, kojemu se kuharica požalila da joj je premalen štednjak kad kuha za više osoba, a i da je već star. Općina Čaglin inače pomaže u radu Ekocentar, a volonteri velik broj svojih aktivnosti organiziraju u čaglinskoj školi za učenike i u čaglinskim selima za stanovnike, pa će načelnik Bardač pokušati riješiti problem novog štednjaka.

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike