Kultura
VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANA PREDSTAVA BITEF TEATRA

“Novo doba” gostuje na Brijunima
Objavljeno 15. kolovoza, 2017.

MALI BRIJUN

Kazalište Ulysses najavljuje gostovanje jedne od najznačajnijih europskih kazališnih institucija ovih prostora – BITEF Teatra, koji će 18. i 19. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu izvesti svoju višestruko nagrađivanu predstavu V. Boškovića „Novo doba“, u režiji renomiranog sarajevskog redatelja Dine Mustafića.

Naslovnu ulogu tumači proslavljena kazališna i filmska glumica Mirjana Karanović, a uz nju nastupaju Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

“Novo doba” nastalo je u koprodukciji sarajevskog Art Huba i beogradskog BITEF-a, a premijerno je izvedeno u siječnju 2017., osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike.

Redatelj Dino Mustafić predstavu je opisao kao „zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranima.“

- Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije dogodila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokracije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez suosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički 'dogovor' krvnika i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite - kaže Mustafić.

Dramski tekst, nastao po motivima knjige eseja Viktora Ivančića "Radnici i seljaci", osvojio je nagradu na ovogodišnjem Teatar Festu “Petar Kočić“ u Banjoj Luci. Autor teksta, Vuk Bošković, o predstavi je rekao:

- Ovaj komad govori o nama, o svijetu, o izborima u Americi, o izborima u Srbiji, o izbjegličkoj krizi i njezinim posljedicama. O ratovima koji su se dogodili ovdje i o kojima nitko ne priča, ali koji vrište iz podteksta, o onima koji su otišli i onima koji će tek otići. O nama koji namjeravamo ostati, iako ne znamo točno zašto. O kaosu koji je svuda oko nas. O Novom dobu.

Glazbu potpisuje Vladimir Pejković, scenografiju Petya Stoykova i Svetozar Kokalov, kostimografiju Lejla Hodžić, vizualni identitet Marko Berkeš, a asistent redatelja je Luka Jovanov. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana