Osijek
VELIKA GOSPA U OSIJEKU

Oni koji ostaju u gradu mogu hodočastiti Gospi u crkvi sv. Križa u Tvrđi!
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Svi oni vjernici koji u utorak na blagdan Velike Gospe neće biti u mogućnosti hodočastiti u neko od marijanskih svetišta na području Slavonije i Baranje, pohoditi Gospu mogu i u osječkim svetištima, a među njima posebno se ističe ono Gospe Osječke – čuvarice grada. Naime, u crkvi sv. Križa u Tvrđi, već se tri stoljeća časti i zaziva Gospa Osječka. No, zapravo je riječ o Gospi Judskoj, koja je u naš grad došla iz mjesta Mariagyud, odnosno hrvatski Jud, u Mađarskoj, i to još 1703. Njezino se štovanje već u prvim desetljećima toliko udomaćilo da se od sredine osamnaestog stoljeća, odnosno od godine 1758., časti pod današnjim imenom - Gospa Osječka. Gospa Judska iz Mađarske je u Osijek stigla zbog događaja 1703. godine, kada je planula Rakoczyjeva buna, u kojoj su se rušile crkve, oltari, svetački kipovi i slike. Nakon što je i Gospin kip bio nekoliko puta orobljen i obeščašćen, franjevci su ga prenijeli u šiklošku crkvu. Kako je, međutim, ubrzo i Šikloš postao nesiguran, poslali su ga 1703. na čuvanje u franjevački samostan u Osijeku. No, spletom neobičnih okolnosti te nadasve ljubavlju Marijinih pobožnika, to se čuvanje neopazice pretvorilo u trajni boravak u našem gradu.

Još jedna od marijanskih crkvi, koje Osječani nazivaju „Tihim svetištem Osijeka“ svakako je i kapelica Gospe Snježne u Donjem gradu. Kapelica, u Drugom je svjetskom ratu teško oštećena tijekom bombardiranja, a 1949. obnovljena je u izvornom obliku (iz 1898.), te 2008. ponovno renovirana. Mise u osječkoj konkatedrali na svetkovinu Velike Gospe bit će slavljene u 7, 8.30, 10 i 18.30 sati. N. Z. Eberhard

HODOČAŠĆENJE U MARIAYUD

Za sve one koji možda za Veliku Gospu žele pohoditi svetište Mariayud u susjednoj Mađarskoj, otkuda je došao kip Gospe Osječke, recimo kako će svete mise u tamošnjoj crkvi biti slavljene u 8, 10 i 19 sati.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

Najčitanije iz rubrike