Crna kronika
NEĆE ODGOVARATI PRED ZAKONOM

Neubrojivi starac podmetao požare
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

Policija je privela 68-godišnjeg muškarca zbog izazivanja dva manja požara u zaseoku Bezbradice kod Kistanja, ali protiv njega neće biti podnijeta kaznena prijava, jer je riječ o neubrojivoj osobi, doznaje se u šibensko-kninskoj policiji.

Prema izvješću policije, taj je muškarac upaljačem zapalio vatru na otvorenom prostoru uz cestu Kistanje-Obrovac, što je vidio jedan 49-godišnjak. Čovjek s upaljačem udaljio se oko 200 metara i ponovno paljenjem vatre izazvao drugi požar, ali onda su ga pripadnici lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva uhvatili i zadržali do dolaska policije. Oba požara zahvatila su srećom samo manji dio raslinja uz cestu na površini od nekoliko četvornih metara i ugašeni su za petnaestak minuta, doznaje se u policiji.

Iskrenje kočnica teretnog vlaka izazvalo je veliki požar koji je u nedjelju izbio kod Perkovića i proširio se na oko 80 hektara površine, pa je zbog vatre na nekoliko sati bila zatvorena autocesta A1, potvrdila je šibensko-kninska policija.

Očevidom je utvrđeno da je požar izbio zapaljenjem drvenog pružnog praga zbog iskrenja nastalog trenjem kotača o tračnicu pri prolasku teretnog vlaka koji je prometovao na relaciji Ražine-Perković. Nakon zapaljenja pružnog praga, vatra se nošena južnim vjetrom proširila u pravcu brda Srdašce Gomilica i dalje prema istoku, sve do autoceste A1 u blizini zaseoka Sitno Donje. Opožareno je oko 80 hektara površine na kojoj se uglavnom nalazilo nisko raslinje i trava, kao i nekoliko obrađivanih stabala maslina i trešanja. Vatra je planula u nedjelju nešto iza 13 sati, nakon čega je na gašenje upućeno tridesetak vatrogasaca s deset vozila, kojima su iz zraka pomagala i dva kanadera. Prvo je zbog vatre bila zatvorena lokalna cesta kroz Perković, a onda je prekinut i promet autocestom A1 na relaciji Zagreb - Split - Ploče između čvorova Prgomet i Šibenik u oba smjera.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u srijedu su bile angažirane su od ranog jutra u gašenju dva požara kod Gračaca. Na prvom požarištu Otrić – Zrmanja Vrelo požar su gasila dva helikoptera Mi-8 MTV, dok su na požarištu Palanka-Pribudić kod Gračaca djelovala dva Canadaira CL-415. Na požarištu Otrić – Zrmanja Vrelo zračne snage djelovale su i 8. kolovoza, sve do mraka te su uspjele zaustaviti njegovo širenje prema kućama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 178 požara (64 u Šibensko-kninskoj, 56 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1500 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 45.200 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Eduard SOUDIL/H
U uvali na Pelješcu izgorjela jahta, nema ozlijeđenih

U uvali Kobaš na Pelješcu u noći između utorka i srijede u požaru je u potpunosti izgorjela 23 metra duga motorna jahta “Lory” koja je plovila pod talijanskom zastavom, a kapetan broda i jedan član posade, obojica državljani Crne Gore, nisu ozlijeđeni. Dubrovačko-neretvanska policija izvijestila je u srijedu da je požar na usidrenoj jahti izbio oko 1.30 sati, a bezuspješno su ga pokušali ugasiti 28-godišnji kapetan broda i 29-godišnji član posade, obojica Crnogorci.

U tijeku je policijski očevid kojim se utvrđuju uzroci i okolnosti izbijanja požara. Inače, gašenje je trajalo cijelu noć, a jahta je u potpunosti izgorjela te oko 6 sati ujutro i potonula. Neslužbeno se doznaje da su kapetan broda i član posade, uvidjevši da neće uspjeti ugasiti požar, uz pomoć mještana oteglili brod dalje od obale kako ne bi ugrozio druga plovila, ali i kako bi spriječili eventualno širenje požara na kopno.

Iz dubrovačkog Centra 112 javljaju kako djelatnici Županijskog operativnog centra u slučaju onečišćenja mora trenutačno rade na uklanjanju onečišćenja i sprečavanju daljnjeg istjecanja nafte iz rezervoara.

Najčitanije iz rubrike