Osijek
STANARI NA ČEPINSKOJ ODAHNULI

Srušene platane koje
su ugrožavale kuće
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

Marko Jularić iz Ulice sv. Leopolda Bogdana Mandića 183a tjednima je bio u strahu od platane koja se, kako nam kaže njegova supruga Anđa, bila opasno nakrivila prema kući. Korijenje, za koje kažu kako je "pod zemljom opkoljeno žilama", dodatno je izvirilo van, sada kada se kroz Cvjetno naselje i Livanu gradi biciklistička staza. Stoga se boje da bi se ispred njihove kuće mogla dogoditi nekakva veća tragedija.

- Vidjela sam u inozemstvu kada je korijenje oštetilo instalacije plina pa je nekoliko kuća izgorjelo. Valjda se nama to neće dogoditi - zabrinuta je Anđa Jularić. Pretpostavlja da su možda žile ugrozile sve komunalne instalacije koje tu prolaze, jer drvo platana obično korijenjem traži podzemne vode i zavlači se ispod cesta, među odvode i instalacije, kao i u podrume kuća.

- Ne znam što da radim, ne znam zašto ne uklone i tu platanu. Pa već odavno iz nekadašnjeg drvoreda koji nam je bio ispred kuća nema stabala, šest ih je već posječeno na ovom potezu. Bili su nam iz Vodovoda snimiti cijevi i rekli da žile nisu u njima. Bila nam je i nadležna osoba iz gradske uprave u obilasku, ali pismenog očitovanja od nje još nema. Neću valjda ostati bez odgovora kao kada sam i 2010. godine imao sličnu situaciju. Ni dandanas nisam dobio odgovor. Ne daj Bože da se nešto dogodi. Pitao sam što će se dogoditi u slučaju nesreće i dobio odgovor da onda mogu tužiti Grad – ispričao nam je Marko Jularić.

Naša novinarska ekipa, koja je jučer u Cvjetno naselje došla zbog pritužbi čitatelja na gradnju nove biciklističke staze, zapazila je da se problem gospodina Jularića krenuo rješavati, makar visoko u krošnjama. Naime, radnici Unikoma ondje su ujutro sjekli nekoliko osušenih krošanja platana, ogoljavajući ih, ali čineći ih sigurnijima za prolaznike, automobile i kuće. No, krošnje su samo dio problema, pa tako korijenje tog masivnog drveća ne smeta samo Marku Julariću nego i većini stanara koji žive u kućama duž Ulice sv. Leopolda Bogdana Mandića, jer su platane većinom posađene blizu šahtova za vodu - čime je izravno ugrožena cjelokupna vodovodna infrastruktura. Predsjednik Mjesnog odbora Cvjetno, Stjepan Dravinski, rekao nam je da je upoznat s problemom platana, ali za njihovo rješavanje građani moraju slati zahtjeve Nadzornom odboru Grada Osijeka, koji će nakon detaljne procjene odlučiti treba li se stablo, kao u Jularićevu slučaju, rušiti zbog ugrožavanja sigurnosti. Korijenje platana sada, prilikom nezgrapne gradnje biciklističke staze u Cvjetnom, još više dolazi do izražaja, pa ostaje samo vidjeti kako će se Grad ponijeti prema tim gorućim problemima zabrinutih stanara. D.Pejić, M. Mandić

Za rješavanje problema oko platana građani moraju slati zahtjeve Nadzornom odboru Grada Osijeka

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike