Zdravlje
ZNANSTVENICI TRAŽE

Više sredstava za istraživanja
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

Znanstvenici iz cijelog svijeta koji se bave istraživanjem HIV-a upozoravaju na to da su daljnje studije upitne zbog nedostatka novca te pozivaju međunarodnu zajednicu da poveća financijska sredstva.

I prije početka ovogodišnje 9. međunarodne konferencije Udruge za borbu protiv AIDS-a 23. srpnja u Parizu, stručnjaci su upozorili da bez kvalitetnih istraživanja virus ili patogen koji izaziva AIDS nikada neće biti pobijeđen.

Na trodnevnom pariškom kongresu sudjelovat će oko 6000 međunarodnih stručnjaka, koji ističu da su znanstvene spoznaje temelj borbe protiv HIV-a.

"Ne možemo postići ambiciozne globalne ciljeve i omogućiti liječenje 37 milijuna ljudi, koliko ih u svijetu živi s HIV-om i ne možemo smanjiti razmjere epidemije bez kvalitetnih istraživanja", stoji u priopćenju Udruge.

U borbi protiv virusa postignut je velik napredak, a zahvaljujući antiretroviralnim lijekovima virus je pod kontrolom kod polovine od 36,7 milijuna zaraženih.

Uz problem financiranja istraživanja, jedna od glavnih tema ovogodišnjeg kongresa u Parizu bit će rezistentnost HIV-a na određene lijekove koji potiskuju njegovu aktivnost.

Prema podacima UNAIDS-a, broj smrtnih slučajeva od posljedica ove neizlječive bolesti prepolovio se u razdoblju između 2005. i 2016. s 1,9 milijuna na milijun, što je ohrabrujuć podatak.

No nisu sve vijesti tako dobre. Činjenica je da se 35 godina nakon što je otkriven HIV daleko odmaknulo u borbi protiv njega, a loša je vijest da je on mutirao i određena kategorija lijekova kod dijela pacijenata više nije učinkovita.Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike