Osijek
BAKA KATICA UGOSTILA PÉCSI CORAZÓN FLAMENCO

Temperamentni flamenko
u baranjskom dvorištu
Objavljeno 23. srpnja, 2017.

Na vijest da ćemo protekli vikend u Kopačevu, raskopanom iza velikih infrastrukturnih radova, moći pogledati koncert španjolskog flamenka u prvi smo mah odmahnuli rukom. No, kada smo se približili Dvorištu bake Katice, gdje su nas dočekali uvodni taktovi latinoglazbe s razglasa, ukusan zalogaj i sangria, bilo nam je jasno da nas uistinu očekuje poseban događaj.

U organizaciji OPG-a Marije Gunzinan, Udruge Ekotur i tvrtke Privilegium d.o.o., u Ulici Sándora Petöfija 48 u Kopačevu, u obiteljskom dvorištu Marije Gunzinan, gostovao je mađarski duo Pécsi Corazón Flamenco i zabavio goste glazbom koja nema granica, flamenkom koji vuče svoje podrijetlo iz južne Španjolske. Posrijedi je umjetnička forma nastala još u 18. stoljeću koja se temelji na španjolskom folkloru, a od 2010. postala je zaštićeno dobro svjetske kulturne baštine. U novije se vrijeme izvodi diljem svijeta, a Ágnes Czipfné Berényi (ples/pljeskanje rukama, španj. baile/palmas) i János Czipf (gitara, španj. toque) dostojni su predstavnici ovog žanra iz mađarskog grada Pečuha.

Poduzetna Marija Gunzinan stoji iza zanimljivog projekta koji spaja kulturu sa seoskim turizmom poznatim pod dvojezičnim nazivom “Dvorišta/Udvarok”.

- Smisao je našeg projekta organiziranje kulturnih zbivanja u dvorištima u različitim selima općine Bilje. Naši su strateški partneri Općina Bilje i Turistička zajednica općine Bilje jer su prepoznali da mi imamo novi pristup kulturi u našoj sredini i ambiciju obogaćivanja kulturne ponude. Svoju smo promociju imali lani kada smo na Ribarskim danima oživjeli više zapuštenih seoskih dvorišta. Ove smo godine imali zanimljive događaje u dvorištima u Vardarcu, Lugu i ovdje kod bake Katice u Kopačevu koje je stalno otvoreno za posjetitelje, a i ugošćava kulturne događaje kao što je ovaj nastup dvoje glazbenika iz Pečuha koji izvode flamenko. Naš cilj je razvijanje ruralnog turizma u Općini Bilje, ali i povezivanje različitih kultura, pokazati raznolikost i šarenilo koje ovdje u Europi vlada. Nismo htjeli posegnuti za tamburicama i čardašem jer toga zbilja ima dosta na raznim priredbama. Mi želimo raditi nešto novo i ne skrivamo da je naš pristup pomalo alternativan - rekla nam je Gunzinan.

Potom je uslijedio koncert u Dvorištu bake Katice, rustikalnoj adresi koja skriva tajnu autentične baranjske arkadije, a temperamentni se flamenko pokazao zanimljivim i atraktivnim ne samo domaćima i posjetiteljima iz Osijeka nego i stranim turistima.

Draško CELING
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike