Novosti
GORI CIJELI MEDITERAN

Katastrofalni požari pogodili jug Europe
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
U Portugalu su 62 osobe poginule * U Italiji vatra zaprijetila Rimu i Napulju

Od sredine lipnja požari bjesne ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Mediterana. Iza sebe su u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj ostavili pustoš, izgorene šume, kuće i automobile, ali i uzele ljudske živote, njih više od 80. Najtragičniji požar zbio se 17. lipnja u Portugalu, kada su život izgubile čak 62 osobe.

Portugalski istražitelji poručuju kako će svakako biti podnesene optužnice protiv odgovornih za nezapamćenu tragediju. Najviše poginulih bilo je u automobilima koji su se kretali brdovitom cestom u središnjem dijelu Portugala. Iako je požar već bio izvan kontrole, odgovorni nisu zatvorili cestu za promet, pa su vozila i ljudi u njemu ostali u vatrenom obruču koji ih je u konačnici stajao života. Samo na cesti smrti poginule su 42 osobe. Da je cesta bila zatvorena, ljudske su se žrtve mogle izbjeći. U drugim dijelovima Portugala kobnoga dana poginulo je još 20 osoba, među njima i nekoliko vatrogasaca. Riječ je o području na kojemu se prije izbijanja požara temperature nisu spuštale ispod 40 Celzijevih stupnjeva. Problema s požarima imali su Portugalci i u srpnju. Prije nekoliko dana, gotovo 2800 vatrogasaca borilo se s nekoliko žarišta na sjevernom i središnjem dijelu zemlje. Vojska je zbog opasnosti evakuirala nekoliko stotina osoba. Unatoč većem angažmanu vatrogasaca i vojske, izgorjelo je 50-ak kuća.

U četvrtak je izbilo 15-ak požara na zapadu Albanije, a jedan od njih ugrozio je i predgrađa Tirane. Više od 200 vatrogasaca gasili su šume i makiju i kod Skadra, Drača, Elbasana i Fierija. U gašenju su sudjelovali i kanaderi. Ovoga mjeseca na nogama su bili i grčki vatrogasci. Osim u unutrašnjosti, gorjelo je i na otocima, a najgore je bilo na Zakintosu, otoku koji se nalazi u Jonskom moru. Izgorjelo je nekoliko stotina hektara guste borove šume i makije, a kako se vatra približavala turističkim kompleksima, evakuirani su brojni turisti.

S vatrom se borila i Italija u kojoj je u nedjelju i ponedjeljak bjesnilo više od tisuću požara koji su ozbiljno zaprijetili i milijunskim gradovima poput Napulja i Rima. Vatrogasci su se borili s požarima na 280 mjesta u regiji Lazio, 250 u Kampaniji, 150 u Toskani, na 110 mjesta u Kalabriji te 100 u Apuliji. Vatra je zahvatila i obronke vulkana Vezuva pa se iznad grotla izdizao visok stup dima, zbog čega je stanovnicima Napulja savjetovano da ne izlaze iz kuća. Agencija Europske unije za praćenje šumskih požara (EFFIS) priopćila je prije nekoliko dana da je ove godine u Italiji izbilo pet puta više požara u odnosu na prethodne godine. Iako je svjestan da su zbog klimatskih promjena ljeta sve vrelija, talijanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je "odlučnost i veliku strogost" u kažnjavanju odgovornih za izbijanje požara.

Milan BUGARIĆ
POŽARI I NA SICILIJI

Od velikih požara nisu bili izuzeti veliki talijanski otoci Sicilija i Sardinija. Zbog opasnosti od pogibelji, dana 11. srpnja više stotina turista evakuirano je morskim putem, nakon što se vatra ozbiljno približila ljetnom odmaralištu koje je udaljeno oko 120 kilometara istočno od Palerma. Talijanske vatrogasne službe već se tjednima bore protiv rekordnog broja šumskih požara koje je izazvalo suho i vruće ljeto. Policija također upozorava građane i turiste da ne pale vatru na otvorenom, jer ih čekaju visoke novčane, ali i moguće zatvorske kazne.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike