Kultura
TIJEKOM 32 FESTIVALSKA DANA 45 IZVEDBI NA DEVET LOKACIJA

Praizvedba plesne predstave “Derviš i smrt” i drame “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad”
Objavljeno 21. srpnja, 2017.

Splitsko ljeto započelo je u tradicionalnom terminu 14. srpnja premijerom “Seviljskog brijača” u HNK-u, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Tijekom 32 festivalska dana slijedi 45 izvedbi na devet lokacija. Na programu su još dvije premijere HNK - 9. kolovoza praizvedba drame Predraga Lucića “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad”, a 14. kolovoza praizvedba plesne predstave Igora Kirova “Derviš i smrt”.

U opernom programu su i reprizne izvedbe svojevrsnog zaštitnog znaka Splitskog ljeta, Verdijeve “Aide” na Peristilu, jedne od najimpresivnijih splitskih opernih produkcija proteklih godina; nagrađivane Puccinijeve “Turandot”, a “Ero s onoga svijeta” ponovno će zaživjeti u svom “autentičnom“ ambijentu, kraj česme u Vrlici.

Praizvedbu “Aziza” režira Dino Mustafić u ambijentu kompleksa Vile Dalmacija na južnim padinama Marjana. Drama koja tematizira planetarnu histeriju "rata protiv terorizma" i proizvođenje industrije straha konačno će doživjeti svoje prvo kazališno uprizorenje. Reprizno će igrati “Smij i suze starega Splita” i “Buža” Živka Jeličića, gorko-slatka komedija o „susjedima iz pakla“. Gostovanja donose naslove: “Pluća” Teatra Exit; “U agoniji” Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak; komediju “Muškarci.hr”; autorski projekt Olje Lozice “Prvi put kad sam ti vidjela lice” Teatra &TD, intimističku, dirljivu dramu o ženi koja zbog bolesti gubi pamćenje; sjajnu dramu “Kako život” Nine Mitrović; te potresnu monodramu Line Prose Lampedusa Beach u izvedbi Nine Violić i produkciji kazališta Hotel Bulić.

Na pozornici HNK bit će praizvedena predstava “Derviš i smrt” koreografa Igora Kirova, prema motivima istoimenog Selimovićeva romana, a na glazbu Gorana Bojčevskog. U sklopu Plesnih večeri na Sustipanu splitski će Balet reprizno izvesti uspješnice Na putu i East West, a gostovat će ansambl makedonske Opere i Baleta iz Skopja s predstavom Red Room, te Kazalište Savezne zemlje Saske, iz njemačkog Radebeula s predstavom koreografa Carlosa Matasa Tango Piazzolla.

Koncertno će nastupiti glasoviti violinist Stefan Milenkovich i pijanist Rohan de Silva; Wiener glasharmonika duo; Zoran Todorovich, jedan od najzanimljivijih tenora današnje glazbene scene uz pratnju pijanista Francesca Blanca; renomirani gitarist, Splićanin Goran Listeš; Duo marimbi, odnosno Katarzyna Myćka i Filip Merčep; 45. obljetnicu proslavit će zbor Brodosplit; te obiteljski duo Kovač, sestre Biljana, kontraaltistica i Pijanistica Vedrana.

Poslije višegodišnjeg izostanka vraćaju se i poetske večeri, i to posvetom i predstavljanjem triju velikih poetskih imena poniknulih iz splitskog podneblja: Tonča Petrasova Marovića, Drage Štambuka i Jakše Fiamenga.

Izložbeni program kreće od izložbe Splitski likovni podsjetnik, velike retrospektive splitske likovne umjetnosti od 2. svj. rata i danas gotovo mitske tadašnje ilegalne izložbe pa do današnjih dana; retrospektive Stjepana Gračana; fotografske izložbe Mateje Smolčić; multimedijalne izložbe Matka Trebotića; izložbe Ence Kovačević. Instalacija Heterotopija grada pozabavit će se sudbinom Splita kao grada koji je ubrzanom turističkom "prenamjenom" pretvoren u scenografiju i ljušturu nekadašnjega sebe. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike