Sport
TRI NAVIJAČKE PRIČE (II)

Zlatko Špringer: Vjerujem kako će Osijek i Kohorta zajedno rasti
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Buđenje osječkog navijačkog tijela sigurno najviše veseli članove navijačke udruge Kohorta. Oni su dugo bili uz nekolicinu najzagriženijih starijih navijača s Istoka koji su prolazili s Osijekom ono grozno razdoblje. Danas cijela ta globalna osječka navijačka priča izgleda bitno ljepše. Zlatko Špringer pripada u mlađu navijačku populaciju koja je uz bijelo-plave u posljednjih desetak godina te priznaje kako mu je ta plima zanimanja za NK Osijek sasvim nešto novo.

- Naravno da je nama iz Kohorte drago što se oko NK Osijek okuplja sve više navijača. Za većinu nas mlađih to je sasvim nova, nedoživljena situacija, ali doista uživamo u njoj. Kroz tu podršku NK Osijek će sigurno rasti, ali ona je izazov i za nas koji smo članovi udruge Kohorta jer će se od nas očekivati praćenje tih uzlaznih trendova. Meni je posebno drago što je ukupna atmosfera oko kluba jako pozitivna, a tako treba ostati i kad se dogodi poneki loš dan - kaže Špinger.

Na utakmice već godinama kreće prema ustaljenom rasporedu koji je uglavnom vezan uz aktivnosti udruge.

- Ima nas pet-šest u društvu, na utakmice najčešće krećemo iz prostorija udruge. Nekad to bude organizirano kroz korteo, a nekad se zaputimo prema stadionu zajedno u manjim skupinama. Svjesni smo problema s brojnošću jer mnogi su kohortaši životnu sreću potražili u inozemstvu, pa u posljednje vrijeme puno pozornosti pridajemo regrutiranju mladih navijača.

U posljednje vrijeme oko stadiona sve je češća slika u kojoj cijele obitelji dolaze navijati za Osijek. I to je jedna sasvim nova situacija.

- To je sjajna stvar za klub, ali i za našu udrugu. Vjerujem kako će danas-sutra ta djeca postati dio Kohorte. Udruga može biti od velike pomoći u stjecanju životnih, pa i radnih iskustava. Roditelji često nemaju jasnu sliku o svim aktivnostima koje mi provodimo. Evo konkretno mog slučaja. Grafički dizajner sam po struci i meni je od velike pomoći za posao bilo to što sam se angažirao u udruzi na izradi plakata i drugih stvari koje su vezane uz moje zanimanje. Uglavnom, pozitivna priča koja se stvara oko NK Osijek svima nam može donijeti samo dobro, a osim toga izgrađuje pripadnost prema gradu i klubu, što je također važan dio u odrastanju.

Zlatko pripada u one navijače koji gostovanja propuštaju - nikad. Zato će za Osijekom krenuti i u Luzern.

- Nije uvijek lako ići za NK-om Osijek. Što zbog radnih obveza, a što zbog financija. No, uvijek se nekako snađem. Naravno, ići ću za uzvrat u Luzern, već sam osigurao mjesto u jednom od autobousa koje organizira Kohorta - zaključio je Zlatko Špringer.

Dalibor KELER
Najčitanije iz rubrike