Sport
TRI NAVIJAČKE PRIČE (I)

Branko Petković: Naše generacije su bile prethodnica današnjoj Kohorti
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Za osječkog umirovljenika Branka Petkovića (68) može se reći kako osječke nogometaše prati doslovce od rođenja. Naime, otac mu je igrao za nekadašnji Proleter, pa ga je majka još na igralištu Kraj Drave dovozila na utakmice u kolicima.

- Tata je bio glumac u osječkom HNK-u i kako su predstave bile tada isključivo nedjeljom, morao se odlučiti hoće li igrati nogomet ili glumiti. Kako se odlučio za glumački put, više nije igrao nogomet, ali sam s njim dolazio poslije na sve Proleterove utakmice.

Očev glumački angažman odveo je šezdesetih godina obitelj Petković u Sarajevo. No, ljubav prema klubu koji je tih godina promijenio ime iz Proletera u Slavoniju, a potom i u ime koje danas klub nosi, nije prestala.

- Dolazio sam svaki drugi vikend kod bake i djeda u Osijek i uvijek smo to namještali onaj vikend kada je NK Osijek igrao utakmicu kod kuće. Išao sam tada i na gostovanja. Naravno, uvijek sam išao gledati Osijek protiv Sarajeva i Želje, ali sam išao i u Tuzlu, pa kada su ispali u Drugu ligu, išao sam u Trebinje, pa u Hrasnicu, Banju Luku. Posebno se rado prisjećam odlazaka na utakmice u kvalifikacijama za Prvu ligu. U Osijek sam se inače privremeno vratio na studij. Već je bio sagrađen Gradski vrt pa sam bio tu do odlaska u vojsku.

Zauvijek se u rodni grad vratio iz opkoljenog i porušenog Sarajeva 1995. godine. Otada ne propušta ni jednu domaću utakmicu osječkog prvoligaša.

- Na istoku sam, kod ulaza B, sa standardnom ekipom negdje smo u osmom, devetom, desetom redu. Ima nas različitih generacija. Uvijek su sa mnom obitelj Kranjac, dolaze zajedno dva sina, otac i majka, bez obzira na to kakvo vrijeme bilo. Pa moji prijatelji Darko, Jozo, Zdravko, Josip... Jedino eto ne idem više na gostujuće utakmice. Ali, mi je drago što Kohorta njeguju i tu tradiciju. Jer, mi smo ipak odlazeći na utakmice u goste bili svojevrsna prethodnica Kohorte.

Godišnju ulaznicu, kaže, kupovao je i prije nego što se dogodilo “novo buđenje” ulaskom mađarskih investitora.

- Jedne godine čak sam dobio i besplatnu godišnju kartu kao dugogodišnji pretplatnik. Ovo što se sada događa oko kluba mi se jako sviđa. Sve je živnulo, atmosfera, posebno na europskim utakmicama, odlična je. Drago mi je što su očito pametni ljudi uzeli klub, koji žele uložiti, a siguran sam da će im se to i vratiti. NK Osijek je već sada lijepa priča, a vjerujem kako Zekić stvara i još jednu veliku osječku momčad, koju će pamtiti generacije - zaključio je Branko Petković .

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...

NOVA TRI BODA NA KONTU LIDERA

Zrinski nije zabio pogodak, ali je pobijedio

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

Najčitanije iz rubrike