Regija
RADE, ALI DOKAD

Tko preuzima Billu u Belom Manastiru?
Objavljeno 14. srpnja, 2017.
Spar ju je navodno preuzeo i prodao Anamilu - službene potvrde nema

BELI MANASTIR - Billa je postala Spar. Dragi posjetitelji, zahvaljujemo na vjernosti… iskače s web-stranice www.billa.hr prije nego što se, automatizmom, otvori Sparova internetska stranica. A na njoj ni slova o sada već bivšoj Billinoj trgovini u belomanastirskoj Preradovićevoj ulici, koja je vrata otvorila prije otprilike osam godina i tako postala (uz Konzum, Lidl i NTL) četvrti trgovački lanac u jedinom baranjskom gradu. Prema svemu sudeći, belomanastirska Billa neće biti među 60-ak trgovina koje će Spar Hrvatska d.o.o. (u 100-postotnom vlasništvu SPAR Österreichische Warenhandels-AG) preuzeti (ili ih je već preuzeo) od REWE grupe. Podsjetimo, akvizicija je zaključena 15. prosinca prošle godine, a preuzimanja se realiziraju nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

- Ne znamo što će s nama biti. Spar nas je navodno preuzeo, ali i odmah prodao Anamilu. Prošlog tjedna trebala je biti inventura i preuzimanje, ali nam je javljeno da od toga ništa neće biti - priča jedna od 12 tamošnjih djelatnica, naglašavajući kako i nadalje rade, očekujući mail iz Zagreba s daljnjim uputama. Gotovo je sigurno, dodala je, da na mjestu Bille neće biti Spara te rezignirano kazala da im je dosta neizvjesnosti te da samo žele saznati što će biti s njima.

Priča oko Bille i Spara zanima i brojne Belomanastirce, pa smo elektronskom poštom poslali dopis Upravi Spara, zamolivši ih za odgovore na pitanja hoće li Spar nastaviti s maloprodajom u Belom Manastiru te ako hoće - kada, a ako ne - zašto, u čijem je vlasništvu prostor gdje se trenutačno nalazi trgovina, koliko je u njoj zaposleno ljudi i što će s njima biti. Do zaključenja današnjeg broja Glasa Slavonije odgovor nije stigao.

Sudeći prema demografskom kolapsu i socijalnoj slici jedinog baranjskog grada, izvjesnije je da Spar neće otvoriti trgovinu nego da hoće, to više što je u krugu od 50-ak kilometara nekoliko Sparovih trgovina. Nagađalo se i o NTL-u, no ni za njihov navodni interes nemamo službene potvrde. Telefonski smo kontaktirali Anamil, ali gospođa koja nam se javila nije mogla ništa reći, dodavši samo kako “nema nikoga s kim bi o tome mogli razgovarati”.

Inače, Anamil je tvrtka koja je razvila liniju proizvoda za kućanstvo pod vlastitim brendom Alupack, a osim proizvodnje proizvoda za kućanstvo razvijaju i proizvode stretch foliju, lampione, mesarski i klobučni papir, ading role te papirnate i gastrovrećice.

Informacije o poslovnom prostoru u belomanastirskoj Preradovićevoj ulici nemaju ni u gradskoj upravi.

Ivica GETTO
Čekali Mercator, Plodine, DM…

U vrijeme kada je Billa otvarala supermarket u Belom Manastiru pričalo se kako bi u jedini baranjski grad trebali doći još neki trgovački lanci. Navodno je pred realizacijom bio dolazak slovenskog Mercatora, koji je, zbog malih gabarita ponuđenog mu zemljišta, zatražio i nekoliko metara gradskog parka na Trgu slobode. No park je prodan, ali od trgovine do današnjeg dana ni “t”. U igri su bile i Plodine, koje su tada najavljivale širenje po cijeloj Hrvatskoj. Do Belog Manastira, bar za sada, nisu stigle. Govorilo se svojedobno i o DM-u, zbog kojega je investitor kupio zemljište na kojem je nekada bio kultni restoran Vardar i počeo gradnju objekta. Umjesto DM-a, čiji su predstavnici odustali od Belog Manastira, trgovinu je otvorila Bipa.

Svi baranjski Konzumi opstaju

Nedavno smo pisali i o zatvaranju Konzumovih trgovina, pitajući se hoće li, nakon one u Kneževim Vinogradima, biti zatvorena još koja u Baranji. Neslužbeno saznajemo kako do zatvaranja neće doći, pa će i nadalje raditi Konzumi u Belom Manastiru, Bilju, Dardi i Grabovcu.

neizvjesnost

ZAPOSLENICI ŽELE ZNATI ŠTO IH ČEKA

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

Najčitanije iz rubrike