Novosti
BROJNE REAKCIJE NA PROMJENU IMENA TRGA MARŠALA TITA

“Bandić je prodao trg za većinu u Skupštini”
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

Nakon što je zagrebački gradonačelnika Milan Bandić najavio u ponedjeljak kako će na idućoj sjednici Gradske skupštine predložiti da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, te istaknuo kako vjeruje da “nitko normalan u ovoj zemlji ne bi trebao imati ništa protiv takva prijedloga”, reakcije suprotstavljenih strana nisu prestajale stizati.

S Bandićevom odlukom složio se zagrebački Gradski odbor HDZ-a, podsjetivši kako je to izvorno prijedlog HDZ-a, i to ne referendumom.

Inicijativa Kulturnjaci 2016 je promjenu naziva Trga maršala Tita ocijenila jednom od sramotnijih političkih trgovina u novijoj hrvatskoj povijesti. “Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, prodao je trg svog maršala za većinu u Skupštini grada Zagreba. Višekratno samoproglašeni antifašist Bandić najavio je uklanjanje imena Trga maršala Tita, jednog od posljednjih simbola antifašizma u Zagrebu. Zbog vlastitih političkih interesa pridružio se onima koji žele Hrvatsku staviti na gubitničku stranu u Drugom svjetskom ratu i koji žele rehabilitirati NDH pod krinkom izjednačavanja svih totalitarizama”, ističe se u priopćenju Inicijative.

Saborski Klub SDP-a žestoko je u utorak napao Bandićevu namjeru. “Tito je u 2. svjetskom ratu pobijedio Pavelića, koji je dijelove Hrvatske dao drugima, pobijedio ga je sa svojih gotovo 800 tisuća boraca, to mu sljedbenici Pavelića ne mogu oprostiti i ti sljedbenici Pavelića danas traže da se ukine Trg maršala Tita”, ustvrdio je SDP-ov Nenad Stazić. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike