Regija
SAJAM KULENA U OTOKU

Josipa Spajić šampionka
16. Otočke kulenijade
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

OTOK

U najmlađem gradu u Hrvatskoj, Otoku, uspješno je započela dvodnevna manifestacija ''Sajam kulena'' u organizaciji Grada Otoka i Otočke razvojne agencije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Glavna manifestacija je 16. Otočka kulenijada, a još je davno o kulenu pisao Josip Lovretić: "…u kulen izbiraju najlipše meso, ne sicaju, već režu, osole, opapre, nameću puno crivi, što bolje mogu. Kulen metnu u komad stare mriže, kad oće osušit; samo mora ležat osam dana na osoljenom mesu. Onda ga u mriži obise u odžak s drugim mesom..."

- Dosta nam je pesimizma i priča da u Slavoniji ništa nema, te smo ovim Sajmom kulena željeli pokazati da se u Slavoniji može raditi i da upravo kulen može biti pokretač. Sve institucije koje su stale uz nas samo su pokazatelj da smo na dobrom putu. Sljedeće godine planiramo još više izlagača, rekao je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

Imati najbolji kulen uvijek je bio prestiž na Otočkoj kulenijadi koja je ove godine održana 16. put u nazočnosti otočkog gradonačelnika Josipa Šarića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka, župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, načelnika Općine Nijemci Vjeke Belajevića, načelnika Općine Stari Jankovci Dragana Sudarevića, zamjenika župana Josipa Dabre, te mnogih drugi uzvanika. Najbolji se birao između 47 uzoraka kulena.

- Nakon 15 godina željeli smo manifestaciju podignuti na još višu razinu te smo je ove godine proširili na Sajam kulena koji se prvi put održava Slavoniji i Baranji. Cilj je bio kulenijadu proširiti kako bi se potaknulo gospodarstvo i razvoj poduzetništva i obrtništva. Na ovom prvom Sajmu kulena odazvalo se 25 izlagača  među kojima su naši gradovi prijatelji Čazma i Vodnjan, tako da smo u potpunosti zadovoljni odazivom. Osim same kulenijade imali smo i znanstveni dio gdje su održana predavanja, dok za nedjelju imamo program na OPG Ferbežar gdje će se moći vidjeti primjeri dobre prakse, te predavanje Udruge ''Fajferica'' iz Đakova,  rekla je Marija Čolaković, ravnateljica Otočke razvojne agencije.

Šampion ovogodišnje 16. Otočke kulenijade je kulen Josipe Spajić iz Otoka  koja je osvojila 92,20 bodova.
- Mi u svom domaćinstvu radimo samo za svoje potrebe. Kako bi se dobio kvalitetan kulen mora se paziti na svaki detalj, a sama receptura, naša je mala tajna, rekla je Josipa Spajić.

Prosudbeno povjerenstvo koje su činili predsjednik povjerenstva, prof.dr.sc. Dragan Kovačević, doc.dr.sc. Krešimir Mastanjević, dr. vet. med. Marko Novoselac, dr.sc. Mario Škrivanko i Vlado Ferbežar imalo je težak zadatak odabrati najbolje jer su odlučivale nijanse, a ocjenjivao se izgled vanjske površine, čvrstoća, jedrina, izgled presjeka, okus te miris kulena.
- Kod pobjedničkog kulena je odlučilo prije svega, da je napravljen u skladu s tradicionalnim standardima. Nema nikakvih dodataka kao što su nitrati, konzervansi, rađen je sa standardnim začinima, češnjakom, paprikom i kamenom soli. U mirisu i okusu je prepoznatljiv, a u teksturi nema nikakvih tehnoloških grešaka. Nema pukotina, šupljina, onih prstenova koji nastaju zbog povišenih temperatura  dima, prebrzog strujanja zraka..., rekao je prof.dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik povjerenstva.

Koliko je ove godine bilo teško izabrati najbolji kulen dovoljno govori činjenica da je vicešampion Dragan Modic iz Bošnjaka imao 92 boda.

Zlatno odličje osvojio je Ilija Jelović iz Županje sa dva uzorka te Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Osim toga uručeno je 24 srebrna, 12 brončanih odličja te šest priznanja. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Zbor mladih Gracija te Tamburaški sastav ''Zlatno klasje''.

Nakon dodjele priznanja najboljim proizvođačima uslijedila je degustacija ocijenjenih kulena 16. Otočke kulenijade koju su uspješno organizirali Udruga uzgajatelja crne slavonske pasmine svinja i Grad Otok.Mario Kokaj

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike