Regija
DIŽU 8 MILIJUNA KUNA

Veće stipendije i rodiljne naknade
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

ŽUPANJA

Pred gradskim vijećnicima u ponedjeljak će se naći prijedlog odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Grada Županje kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od osam milijuna kuna. Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević pojašnjava da nije riječ o novom kreditu, nego o refinanciranju dva postojeća. Prvi je podignut 2008. godine kod HPB-a za proširenje i uređenje Dječjeg vrtića Maslačak, a drugi je realiziran prije nekoliko godina kod Croatia banke za rekonstrukciju Ulice Petra Svačića. Za otplatu je ostalo ukupno još osam milijuna kuna, a godišnji anuiteti iznose oko 2,5 milijuna kuna. S obzirom na to da su kamate na tržištu sada dosta povoljne, namjera je, kaže Miličević, podizanjem novog kredita prema znatno povoljnijim uvjetima i uz godišnju fiksnu kamatu od 3,8 posto, zatvoriti dva spomenuta kredita s većom kamatnom stopom. A produženjem roka otplate kredita na osam godina prepolovit će se godišnji anuitet otplate na iznos od 1,2 milijuna kuna.

- Na taj način otvara se prostor za povećanje stipendija, porodiljnih naknada, vjerojatno bi išli i na sufinanciranje prekvalifikacija, a blago povećanje trebali bi osjetiti i korisnici proračuna. Više bi se davalo za društvenu nadogradnju i neke druge pozicije. Očekujem i promjene na porezu na nekretnine i malo veće prihode koji će također ići u tom smjeru - najavljuje Miličević. Kada je preuzeo dužnost gradonačelnika, naslijedio je dva kredita još od bivše vlasti.

- Mi smo do sada u proteklih 12 godina vratili gotovo 36 milijuna kuna kredita - podsjeća.

Ako Gradsko vijeće u ponedjeljak prihvati odluku, Izmjenama i dopunama proračuna za 2017. godinu iznos planiranog dugoročnog zaduživanja povećat će se za osam milijuna kuna. Gradonačelnik će kod Vlade RH zatražiti suglasnost za zaduživanje, a nakon dobivanja zaključiti ugovor o kreditu s HPB-om.

Nakon realizacije, Grad Županja imat će dva kredita u ukupnom iznosu od 11,5 milijuna kuna. Uz spomenuti od osam milijuna kuna, tu je i kredit od 3,5 milijuna kuna za rekonstrukciju Ulice Veliki kraj, od križanja sa Strossmayerovom do križanja sa Savskom ulicom. Nedavno je podignut kod HPB-a na rok otplate od šest godina. Naime, od svojih prihoda Grad nije u mogućnosti pokrenuti veće investicije i krediti su jedina mogućnost razvoja infrastrukture. Gradonačelnik Županje Davor Miličević zadovoljan je s trenutačnom situacijom u gradskoj blagajni. U prvih šest mjeseci ove godine proračunski prihodi su stabilni i u okviru planiranog, isto je i s rashodima i sve svoje obveze Grad uredno i na vrijeme servisira.M.Lešić Omerović

Grad Županja imat će dva kredita u ukupnom iznosu od 11,5 milijuna kuna

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike