Novosti
BARANJSKI SREDNJOŠKOLCI:

Prioritet nam je naći posao, po mogućnosti da je dobro plaćen
Objavljeno 21. lipnja, 2017.

Vezani članci

NOVI NEDOPUSTIVI PROBLEMI S DRŽAVNOM MATUROM

Opet im se dogodilo: Propust odgodio ispit za više od 30.000 učenika

MATURANTI O SVOJOJ BUDUĆNOSTI:

Želimo ostati, ali u Hrvatskoj je isto i s diplomom i bez nje

Još jedna generacija baranjskih maturanata završila je srednjoškolsko obrazovanje. Tri (jedine) baranjske srednje škole, Gimnaziju, Prvu i Drugu srednju školu, iz godine u godinu polazi sve manje učenika, kako zbog manjka obrazovnih programa ili upisivanja u neku od osječkih srednjih škola, tako i zbog iseljavanja. Najbolji dokaz za to je završni maturalni ples - quadrilla, koju je posljednjeg dana škole ove godine zaplesao rekordno mali broj učenika završnih razreda belomanastirskih srednjih škola. Do sada je, naime, broj plesača uvijek bio veći od 100, a događalo se da ih se na središnjem gradskom trgu okupi i po dvjestotinjak. Ovogodišnju quadrillu, nažalost, otplesalo je njih samo 92.

Teško je ovih dana u jedinom baranjskom gradu bilo naći maturanta raspoloženog za razgovor. Iz tko zna kojih razloga odbijali su odgovarati na pitanja jesu li spremni na daljnje školovanje, žele li tražiti posao u Hrvatskoj ili inozemstvu. Ipak, neki od njih odlučili su stati pred nas i reći što misle o svojoj budućnosti. Njihovi odgovori bili su dijametralno suprotni općem trendu odlazaka i pesimističnog razmišljanja. Ili je riječ bila samo o “trenutku inspiracije”.

- Ne razmišljam o selidbi. Želja mi je zaposliti se u struci i u Hrvatskoj nastaviti živjeti - priča Tihomir Bogdan iz Uglješa, koji je završio za tehničara cestovnog prometa. Za razliku od njegova kolege, Roberta Burgera iz Darde, nije pisao državnu maturu i ne planira pohađati fakultet. Burger, pak, ne isključuje visokoškolsko obrazovanje, ali prioritet mu je naći posao, prvo u struci, a tek poslije izvan nje, uz uvjet da bude relativno dobro plaćen. Tvrdi kako je najdalje što može otići - morska obala. Na upit što planiraju njihovi vršnjaci, kažu kako ih većina želi ostati u Hrvatskoj, ali sve, ipak, zavisi od pronalaženja radnih mjesta.

Odgađanje pisanja državne mature iz hrvatskog jezika nije htio detaljnije komentirati, dodajući kako se za nju spremio pa mu je svejedno kada će se ona održati. I.Getto

Možda ste propustili...