Novosti
NOVI NEDOPUSTIVI PROBLEMI S DRŽAVNOM MATUROM

Opet im se dogodilo: Propust odgodio ispit za više od 30.000 učenika
Objavljeno 19. lipnja, 2017.
Maturanti su iskoristili esej za kritiziranje hrvatskog obrazovnog sustava

Ispiti ovogodišnje državne mature u Hrvatskoj ipak ne prolaze bez problema, a izazvala ih je zabuna kada su u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu učenicima umjesto eseja podijeljeni ispitni materijal za test iz hrvatskog jezika na A (višoj) i B (nižoj) razini, koji se trebao pisati dan kasnije, u utorak, 20. lipnja. Učenici su odmah vratili testove te su sa zakašnjenjem dobili ispitne materijale za esej. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćio je kako se planirani ispit za sve maturante odgađa za 28. lipnja u 14 sati. Ovaj propust izazvao je i dodatni poremećaj u kalendaru polaganja državne mature pa će se tako ispit iz latinskog jezika (A i B razina) provesti 27. lipnja. Brojne učenike očekuju tri izuzetno teška dana, jer je ispit iz matematike na rasporedu 26. lipnja.

Na ove je događaje priopćenjem reagirala udruga Europska mladež, iskazavši “nezadovoljstvo i ogorčenost zbog pogrešaka u vrijeme u kojemu je cijela generacija maturanata pod stresom zbog ispita”, te zbog tog propusta proziva NCVVO. “NCVVO još jednu godinu zaredom pokazao je svoju veliku nesposobnost u provedbi državne mature i time oštetio više od 30.000 maturanata. Smatramo da je ponašanje od strane nadležnih za provođenje mature krajnje neozbiljno i apsurdno. Važno je naglasiti da se ovakvi propusti događaju gotovo svake godine te samim time dovodi u pitanje njihovu stručnost da i dalje nastave obavljati ovaj posao. NCVVO je svojom nepažnjom ugrozio proces polaganja i provedbe državne mature”, piše u priopćenju Europske mladeži, u kojem se traži da se odgovorni ispričaju svim maturantima i javnosti.

Mnogi osječki maturanti kažu nam kako nisu zadovoljni zbog odgode testa koji se trebao pisati 20. lipnja, jer su planirali vrijeme nakon testa u utorak posvetiti pripremama za ispit iz matematike koji je na rasporedu 26. lipnja. Neki su nam rekli i kako strahuju da će biti kašnjenja u ocjenjivanju testova državne mature i problema s upisima na fakultete, a dio njih je dodatno opterećen i prijamnim ispitima koje pojedini fakulteti traže kao dodatan uvjet, a većina ih je na rasporedu nakon obveznih ispita državne mature.

Za polaganje više razine hrvatskog jezika prijavilo se ove godine 23.259 maturanata, te 10.223 za nižu razinu. Prema reakcijama osječkih, splitskih, zagrebačkih i drugih maturanata iz raznih dijelova Hrvatske, prvi dio ispita protekao je prilično dobro, a tema eseja izazvala je zanimljive reakcije. Naime, maturanti koji su prijavili višu razinu trebali su usporediti ulomak iz romana “Bijeg” Milutina Cihlara Nehajeva i esej Michela de Montaignea, francuskog renesansnog književnika i filozofa te u najširem smislu opisati kakav bi model obrazovanja trebao biti u Hrvatskoj. Većina maturanata kaže kako su iskoristili ovaj esej za oštro kritiziranje hrvatskog obrazovnog sustava, iako većina njih nije Montaigneovo djelo obrađivalo na nastavi. Za ispit je bilo predviđeno 160 minuta, a mnogi tvrde kako su završili mnogo ranije.

“Svidjelo mi se što moramo pisati o školstvu pa sam naveo kako je školstvo treba biti okrenuto komunikaciji na satovima, a ne da se radi točno prema knjizi. Profesor te treba zainteresirati za temu, a to je umijeće”, komentirao je jedan maturant za portal Srednja.hr.

Oni koji su pisali B (nižu) razinu hrvatskog jezika morali su napraviti usporedbu između ulomka iz "Posljednjih Stipančića" Vjenceslava Novaka i "Duge" Dinka Šimunovića. Kako je jedan od zadataka bio opisati lik Lucije Stipančić, usporediti dva polazna teksta i obrazložiti svoje tvrdnje, esej se pretvorio u analizu odgoja i položaja žene u društvu.

Dijana PAVLOVIĆ
Polagali unatoč požaru

Iako je bilo upitno hoće li se državna matura na makarskom području provesti zbog požara, svi maturanti uspjeli su doći u školu i pisati esej iz hrvatskog jezika. Kako ističu u NCVVO-u, učenici su stigli u školu nakon što su ih makarski policajci propuštali na mjestima gdje je vladala zabrana prometa, a mnogi su krenuli prema Makarskoj morem, odnosno gliserima.

Ministrica zatražila hitnu reakciju

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je od nadležnih tijela da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti zbog kompromitiranja sadržaja ispita iz hrvatskoga jezika. Kako je priopćeno iz Ministarstva, također je zatražila “da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature”. “Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet,” naglasila je Blaženka Divjak.

Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika