Novosti
MATURANTI O SVOJOJ BUDUĆNOSTI:

Želimo ostati, ali u Hrvatskoj je isto i s diplomom i bez nje
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Većina planira ostati u zemlji, a ako ne bude ništa od posla otići će van

Otkako je nastava i službeno završila, mnogim se maturantima u glavi zasigurno vrti refren pjesme "Should I stay or should I go?" grupe The Clash, ili u prijevodu, “Trebam li ostati ili otići?”.

Pitanje je to kojim su zaokupirani maturanti, ali i njihovi roditelji, a sve s ciljem dobivanja odgovora koji će tim mladim ljudima omogućiti bolju budućnost – s diplomom u ruci, ili samo svjedodžbom. Loša gospodarska situacija u Hrvatskoj, a poglavito u Slavoniji i Baranji, već godinama u Irsku, Njemačku i Austriju tjera svoj mladi kadar, one na kojima jednoga dana treba opstati, svoju budućnost. Kako su mnogi mladi već dovoljno zreli zaključiti imaju li šanse za uspjeh u svojoj zemlji ili ne, tako i odlučuju o tome hoće li nastaviti daljnje obrazovanje i upisivati fakultet, ili će ipak sa srednjom strukovnom školom i pokušati pronaći posao, otići u sezonu, ili se otisnuti u oazu poslova u Dublin. Pitali smo nekoliko osječkih, orahovačkih i baranjskih maturanata koji ovih dana polažu ispite državne mature, kakvi su im planovi za budućnost, imaju li ih uopće, planiraju li upisati fakultet, ili će odmah tražiti posao te što o tim planovima misle njihovi roditelji.

Posao u struci

Sharon Konjušak, koja je završila Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, smjer hotelijersko-turistički tehničar, kaže kako se namjerava dalje obrazovati.

- Brat je završio trogodišnju školu prije četiri godine, sada radi "na baušteli" i kaje se što nije učio. Planiram upisati Poslovnu ekonomiju u turizmu u Opatiji ili Francuski i španjolski jezik u Zadru. Nadam se da ću nakon fakulteta uspjeti pronaći posao u struci, iako u Hrvatskoj poslodavci jako iskorištavaju svoje zaposlenike, imali diplomu ili ne, a najbolje prolaze oni koji imaju "štelu". Trenutačno ne planiram odlazak u inozemstvo zato što je vani viši standard, pa mislim da sve nekako dođe na isto - kaže Sharon Konjušak.

S Josipom Horvatom iz osječke Ekonomske i upravne škole, smjer upravni referent, razgovarali smo nakon što je završio s pisanjem eseja na državnoj maturi.

- Dosta sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima, s obzirom na to da sam se za nju pripremao samo tjedan dana. Planiram upisati Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon završetka zaposliti se u nekoj tvrtki u Osijeku. Jedno vrijeme planiram ostati ovdje, a ako ne bude ništa od posla otići ću van. Moji roditelji s jedne strane žele da završim fakultet, ali kad pogledaju kakva je situacija u Hrvatskoj, radije bi da se pokušam zaposliti sa svjedodžbom negdje vani gdje ću biti sretan i plaćen - kaže Horvat.

- Vidjet ćemo kako stvari budu tekle, nadam se da ću se ipak zaposliti u Hrvatskoj, ali ako se to ne dogodi, sigurno ću otići u Irsku, gdje je i moj brat, koji se ovdje nije mogao zaposliti - kaže nam Katarina Krušlin iz Obrtničke škole Osijek, gdje je završila smjer frizer.

- Vani se lakše dobije posao, veće su plaće, bolji su radni uvjeti, nema toliko namještanja poslova, više se gleda kakav si radnik i koliko radiš, a ne tko si i što si - kaže Katarina Krušlin.

Loše školstvo

Dora Lončina iz Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, planira upisati Logopediju ili Latinski i povijest u Zagrebu, jer tih studija u Osijeku nema.

- Volim latinski, a logoped bih htjela biti jer mi se sviđa fonetika i stalno ispravljam ljude kada nešto pogrešno kažu. Nakon završetka fakulteta želim ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj, jer su mi tu obitelj i prijatelji, a i drugačiji je način života. Iako je teška situacija na tržištu rada, nadam se da će se u tih nekoliko godina dok ne diplomiram situacija popraviti i da će biti posla. O obrazovnom sustavu mislim da je jako loš, trebalo bi se učenicima omogućiti da više logički razmišljaju i da razmišljaju u više smjerova, a ne ih ukalupljavati - kaže ova osječka maturantica.

Ana Dukić iz Medicinske škola Osijek, smjer fizioterapeutski tehničar, planira upisati Fizioterapiju i unatoč situaciji u državi iskreno se nada da će se nakon završetka fakulteta uspjeti zaposliti u Lijepoj Našoj, iako misli da se to ipak neće dogoditi i da će sreću morati potražiti u inozemstvu.

- Kod nas ne vrijedi imaš li diplomu ili ne, jednaka je nezaposlenost i onih sa završenom srednjom školom i s fakultetom. Ako imaš diplomu ne žele te zaposliti da te ne moraju više platiti - smatra Ana Dukić.

Orahovački maturanti Katarina Stojković i Dominik Štajdohar vide svoju budućnost u Hrvatskoj i vjeruju da će nakon studija pronaći posao u svojoj domovini. Katarina Stojković opredijelila se za društvene znanosti, a za maturu se počela pripremati od Nove godine i očekuje odlične rezultate iz obveznog dijela mature i zadovoljavajuće iz izbornog.

- Prva dva izbora kombinacija su studija engleskoga jezika i povijesti, ili hrvatski. Obje kombinacije prijavila sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Treća mi je opcija Ekonomski fakultet. Zasigurno bih bila sretna da upišem prvi izbor, a to su studij engleski i književnost i povijest, koji su moja prva ljubav još od osnovne škole. Uspješna budućnost u RH nije nemoguća i nadam se da ću je ostvariti. U inozemstvo bih otišla samo ako je u pitanju prilika koja će mi omogućiti bolji životni standard od ovog domaćeg. Ne zazirem od naše domovine i mislim da svatko tko dovoljno uporno traži posao, može ga pronaći i u granicama Lijepe Naše. Šansa za mlade u Hrvatskoj uvijek postoji. Zanimljivo je kako samo iznosimo činjenice i brojke o mladima koji odlaze, a ne potičemo promjene. Čak i pojedinci, najčešće privatnici koji nastoje mladima pružiti šanse za poslom, bivaju zatrpani papirologijom i mnoštvom troškova koji nikako ne pomažu njihovom cilju. Država je ta koja drastičnim promjenama može preoblikovati budućnost mladih željnih posla, počevši od plaća u državnim ustanovama do poticaja privatnicima za zapošljavanje mladih - kaže Katarina Stojković.

Jasenka PEJAKOVIĆ/Vladimir GRGURIĆ

Michelle Selena Krznarić

maturantica iz Osijeka

BACAM SE NA TRŽIŠTE RADA

Michelle Selena Krznarić¸iz osječke Ekonomske i upravne škola, smjer poslovni tajnik, kaže: “Ne planiram upisivati fakultet, bacam se na tržište rada. Sada kad sam tek završila školu, planiram za početak ostati u Hrvatskoj, a kasnije, ako mi se otvore bolje mogućnosti, otići ću van. U Hrvatskoj želim ostati zato da steknem radne navike i iskustvo, i onda otići u Irsku ili Njemačku, odakle se ne planiram vraćati”.

Dominik Štajdohar

maturant iz Orahovice

Vjerujem u budućnost mladih u Hrvatskoj, ali neke stvari moraju se promijeniti

Orahovački maturant Dominik Štajdohar opredijelio se za prirodne znanosti. “Za maturu sam se počeo pripremati još u prvom polugodištu i to s biologijom i hrvatskim. Općenito smatram da je polaganje državne mature dosta stresno. Za one koji dođu s pretpostavkom da su učili i znaju, na maturi vide zapravo koliko ne znaju, a oni koji dođu na blef, njima je svejedno. Odlučio sam se za prirodne znanosti, točnije biomedicinu. Prijavio sam stomatologiju u Zagrebu i Rijeci, a alternativa su mi farmacija, veterinarska medicina ili kemijsko inženjerstvo. Mislim da posao mogu naći u Hrvatskoj u struci koju sam odabrao, jer općenito cijelo biomedicinsko područje u Hrvatskoj je deficitarno. Kada pričamo o odlascima mladih iz Hrvatske, mislim da sve ovisi o tome što ti mladi žele. Ako, primjerice, netko završi trogodišnju i četverogodišnju strukovnu školu i pronađe posao u Hrvatskoj, mora biti zadovoljan, dok za visokoobrazovane mlade, primjerice struke koju ja želim, ne bih rekao da je odlazak u inozemstvo neizbježan, ali u najmanju ruku poželjan, jer je u drugim zemljama taj posao znatno više plaćen. Ipak, vjerujem u budućnost mladih u Hrvatskoj, ali se neke stvari moraju promijeniti”, kaže Štajdohar.

planovi

MATURANTI GOVORE O TEMAMA KOJE IH OVIH DANA MUČE