Regija
SREDNJA ŠKOLA STJEPANA IVŠIĆA

U Orahovici potiču mlade na poljoprivredu
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Učenicima koji odabiru strukovne smjerove omogućuju maksimalne uvjete kako bi stekli kvalitetnu izobrazbu

Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica radi sjajnu priču kroz svoju strukovnu nastavu. Učenicima koji odabiru strukovne smjerove omogućuju maksimalne uvjete kako bi u izabranom smjeru mogli steći kvalitetnu izobrazbu i što prije pronaći posao.

Odlični uvjeti

Tako je praktikum za smjer kuhar-konobar sjajno opremljen svim potrebnim elementima za vrhunsko obrazovanje, a posebna je priča smjer voćar-vinogradar-vinar u kojem orahovačka srednja škola pruža uvjete kakve se samo poželjeti može. Naime, učenici ovoga smjera svu nastavu, dakle uz teorijsku, i kompletnu praktičnu mogu obavljati u školi na visokoj razini jer škola ima vlastiti voćnjak i vinograd uz vrhunski opremljen vinski podrum, a krenuli su gotovo od nule.

- Priča je počela prije 30 godina kada sam počeo raditi kao predavač ovoga smjera u našoj školi, a tada je postojao još i smjer ratar. Došao sam na ideju da bi valjalo u sklopu škole posaditi voćnjak kako bi učenici mogli praktični dio nastave obavljati u školi. Ta je ideja zaživjela i godinama smo radili u voćnjaku, što se pokazalo dobrim potezom. Prije desetak godina smo krenuli i s idejom sadnje plantažnog vinograda, što je brzo realizirano i danas imamo vinograd s 300 čokota u kojem uzgajamo sorte graševina, frankovka i u novije vrijeme zeleni silvanac. Potom se pokazala potreba da sagradimo i podrum kako bi cijeli ciklus ovoga smjera bio potpuno zatvoren. Idejom ravnatelja škole Zorislava Milkovića 2011. godine smo se javili na natječaj tada pretpristupnih fondova EU-a i preko toga ostvarili prekograničnu suradnju s mađarskim gradom Villanyem i povukli sredstva kojima smo sagradili podrum te dobavili kompletnu opremu i tehnologiju za proizvodnju vina na vrhunskoj, modernoj razini, odmah i opremili jednu suvremenu učionicu za poljoprivredu. Ono što nam je danas najvažnije je da učenici kompletnu praksu obavljaju u školi. Ja sam isto pohađao ovaj smjer u školi još dok je bila na staroj lokaciji, i praktični dio smo morali obavljati u vinogradima i prostorima Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, a učenici danas iziđu iz škole i sve im je pri ruci. Cilj je svega da mladi ostanu u poljoprivredi, zaljube su u ova atraktivna zanimanja i u školi steknu sve potrebno znanje kako bi jednog dana osnovali svoje OPG-ove ili bilo koji drugi oblik proizvodnje i ono što je najvažnije ostanu u svojoj Slavoniji i Hrvatskoj – priča prof. Danijel Stojković, idejni začetnik cijele ove priče o poljoprivrednom smjeru u orahovačkoj srednjoj školi.

Nagrađena vina

Uz prof. Stojkovića radi i mladi profesor Mirko Kufner, posebno aktivan u proizvodnji vina, koja su, od kako je počela proizvodnja u školi, višestruko nagrađivana. Kufner je pokrenuo i osnovao Učeničku zadrugu “Vučica” koja je donijela zavidne rezultate.

- U našem podrumu obavljamo kompletnu proizvodnju po najmodernijim standardima, što je jako bitno u obrazovanju učenika ovoga smjera. Učenici od brige o vinogradu, berbe grožđa preko flaširanja do plasiranja na tržište, sve prođu ovdje u školi na visokoj razini. Plasman naših proizvoda ostvarujemo kroz zadrugu koja je dodatni motiv učenicima za još predaniji rad. Zadrugu smo osnovali prošle godine u travnju, naziv je dobila po rijeci koja protječe kroz grad i pokraj naše škole i trenutno smo 12. ovakva zadruga u našoj županiji. Ove godine smo prvi put sudjelovali na županijskoj smotri zadruga i postigli zapažene rezultate. Proizvodi koje radimo kreću se kroz pet učeničkih sekcija među kojima je i ova voćarsko-vinogradsko-vinarska sekcija, a glavna tema ove godine su bili likeri. Proizveli smo deset vrsta likera koje su učenici cijele godine radili i danas smo na njih posebno ponosni jer smo upravo s njima izborili državno natjecanje u Zadru koje je u listopadu i gdje ćemo uz navedeno prikazati i sve proizvode koje radimo u školi – kaže Mirko Kufner.

Ovim suvremenim opremanjem prostora za smjerove u poljoprivredi, zanimanje učenika koji izlaze iz osnovne škole znatno je poraslo.

- Svaka generacija koja dolazi donosi sve više prijava. Evo, ove godine smo dogovorili da ćemo primiti osam učenika, a prijavilo se 12 i četiri smo morali odbiti s obzirom na to da spajamo nekoliko smjerova u jedan razred. Za novu školsku godinu 2017./2018. imamo ponudu za šest učenika i siguran sam da ćemo sve popuniti, to više što je prof. Kufner u sklopu projektnih dana škole upravo osnovcima na pristupačan način predstavio ovo atraktivno i lijepo zanimanje i zainteresirao ih za njega – zaključuje prof. Stojković.

Vladimir GRGURIĆ
SURAĐUJU SA STRUČNJACIMA

Treba reći da u ovom smjeru orahovačka srednja škola ima redovitu suradnju s Poljoprivredno-savjetodavnom službom i orahovačkim vinarima i vinogradarima. Posebno plodna suradnja je ona s Poljoprivrednim poduzećem Orahovica koje daje svu potrebnu stručnu pomoć i paralelno ima uvid u mogući stručni kadar koji će danas-sutra biti zaposlen u tome poduzeću. Orahovačka srednja škola ovakvim radom i pristupom učeniku pokazuje kako se početnim obrazovanjem može pomoći mladom čovjeku da ostane na svome i živi od ovog podneblja.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike