Kultura
MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE

Faust Vrančić za mlade 21. stoljeća
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Četvrtu godinu zaredom na otoku Prviću održava se ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Šibenske biskupije.

Smještaj i nastava su u Samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci, u blizini crkve gdje je pokopan Faust Vrančić, a dio programa realizirat će se i u obliku terenske nastave i izletničkih programa u Šibeniku, Zlarinu i na nenaseljenom otočiću Tijatu.

Polaznici će na akademskim i terenskim predavanjima te na pet kreativnih radionica (jezična, folkloristička, glagoljska, scensko-dramska i tehnička) svladati brojne umjetničke, komunikacijske, socijalne i tehničke vještine, upoznati lokalnu kulturu i proširiti znanja o Faustu Vrančiću, jednoj od najglasovitijih osoba hrvatske znanstvene i kulturne povijesti, kojega se ove godine obilježava 400. godišnjica smrti.

Susrest će se i s akademikom Pavlom Pavličićem i književnicom Julijanom Matanović na književnim jutrima, dr. sc. Marijana Borić, ugledna znanstvenica i stručnjakinja za Vrančićev opus upoznat će ih s likom i djelom Fausta Vrančića u modernom intermedijalnom Memorijalnom centru u blizini samostana, u večernjim satima predviđene su projekcije filmova i šetnje, a poslijepodneva su slobodna za kupanje i sunčanje na predivnim plažama jedinstvenog romantičnog otočića, zaštićenogod Ministarstva kulture RH kao nacionalna kulturna baština.

U redoviti program kreativnih radionica i 50 nastavnih sati uključeno je četvero sveučilišnih profesora (Ana Mikić Čolić, Ružica Pšihistal, Ivica i Teodora Vigato) i dvoje srednjoškolskih nastavnika (Ksenija Kralj i Ljubica Nedić), pod stručnim voditeljstvom Ružice Pšihistal, uz pomoć don Bože Škembera, domaćina i tajnika škole. N.Vekić

Škola se održava na otoku Prviću od 30. lipnja do 8. srpnja

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike