Mozaik
DAN OPĆINE CRNAC

Slavonsko ruho, ples i pjesma
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Općina Crnac započela je obilježavanje Dana općine i blagdana svetog Ivana Krstitelja. U sljedećih tjedan dana na lokacijama po cijeloj općini održat će se niz sadržaja, a obilježavanje je započelo dvama sadržajima u organizaciji Udruge rukotvorina “Cer” iz Crnca. Udruga je organizirala izložbu umjetničkih slika i sajam rukotvorina te smotru folklora. Izložbu umjetničkih slika postavila je autorica Tijana Faktor, 23-godišnja Crnčanka, odmalena gluhonijema, a potom i oboljela od teške bolesti zbog koje ima težak hendikep na rukama. No, unatoč svim životnim problemima, Tijana ima golem slikarski talent i radi vrhunske slike:

- Zapravo je nevjerojatno kako s ovim teškim problemima s rukama Tijana ovako izvrsno slika. Ona i njezina majka članice su naše udruge i mi smo evo u sklopu našeg Dana općine postavili njezinu izložbu jer smo ponosni prije svega na nju i njezinu volju za životom, a onda naravno i na njezin veliki talent – kaže predsjednica CER-a Nikol Velić te dodaje:

- Sajam rukotvorina jedna je prelijepa priča u kojoj smo uz pomoć prijateljica iz udruge Rukotvorine Zdenci prikazali ručne radove prema shemama naši baka, kako se nekad u staroj Slavoniji tkalo, šilo, prelo… Pokušali smo i na ovaj način oživiti staru Slavoniju i našim mlađim naraštajima pokazati veliko bogatstvo naše Slavonije. Ta priča nastavljena je i smotrom folklora na kojoj je nastupilo pet kulturno-umjetničkih društava i pokazalo svu raskoš slavonske nošnje, pjesme i plesa. Hvala svim društvima i posebno hvala načelniku općine Mati Damjanu na velikoj pomoći i podršci, i naravno od srca hvala članicama udruge koje su dale nesebičan trud u organizaciji svih ovih sadržaja – zaključila je Velić.

Smotru folklora, kako je rekla predsjednica CER-a Nikol Velić, činilo je pet KUD-ova, i to KUD Lipa Nova Bukovica, Zdenac iz Zdenaca, KUD Čačinci, KUD Matica slovačka Miljevci i KUD Crkvari iz Crkvara, a kao uvod nastupili su mali folkloraši iz Velikog Rastovca:

- Ovi sadržaji su sjajan početak obilježavanja našeg Dana općine, zapravo mogu reći da ne možemo bolje početi nego prezentacijom onog najljepšeg iz Slavonije, a to je tradicija narodnih običaja, nošnji i glazbe. Posebno mi je drago da je svoje slike pokazala Tijana Faktor, koja uistinu ima nevjerojatan talent. Do kraja obilježavanja čeka nas niz sadržaja, a središnji događaji su na sam Dan općine, 24. lipnja, kada će biti služena sveta misa u našoj crkvi, a potom od 19 sati prvi put Kočijada u Velikom Rastovcu i na kraju zabava u mjesnom domu u Crncu – rekao je načelnik općine Crnac Mato Damjan.

Prelijepo je zapravo da su smotre folklora nezaobilazan dio gotovo svake manifestacije ovoga kraja jer bogatstvo slavonskog ruha, pjesme i plesa jedinstveno je i neprocjenjivo, a nadasve naše, bogomdano, bogatstvo koje Slavoncu nitko ne može oduzeti.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike