Mozaik
DAN OPĆINE CRNAC

Slavonsko ruho, ples i pjesma
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Općina Crnac započela je obilježavanje Dana općine i blagdana svetog Ivana Krstitelja. U sljedećih tjedan dana na lokacijama po cijeloj općini održat će se niz sadržaja, a obilježavanje je započelo dvama sadržajima u organizaciji Udruge rukotvorina “Cer” iz Crnca. Udruga je organizirala izložbu umjetničkih slika i sajam rukotvorina te smotru folklora. Izložbu umjetničkih slika postavila je autorica Tijana Faktor, 23-godišnja Crnčanka, odmalena gluhonijema, a potom i oboljela od teške bolesti zbog koje ima težak hendikep na rukama. No, unatoč svim životnim problemima, Tijana ima golem slikarski talent i radi vrhunske slike:

- Zapravo je nevjerojatno kako s ovim teškim problemima s rukama Tijana ovako izvrsno slika. Ona i njezina majka članice su naše udruge i mi smo evo u sklopu našeg Dana općine postavili njezinu izložbu jer smo ponosni prije svega na nju i njezinu volju za životom, a onda naravno i na njezin veliki talent – kaže predsjednica CER-a Nikol Velić te dodaje:

- Sajam rukotvorina jedna je prelijepa priča u kojoj smo uz pomoć prijateljica iz udruge Rukotvorine Zdenci prikazali ručne radove prema shemama naši baka, kako se nekad u staroj Slavoniji tkalo, šilo, prelo… Pokušali smo i na ovaj način oživiti staru Slavoniju i našim mlađim naraštajima pokazati veliko bogatstvo naše Slavonije. Ta priča nastavljena je i smotrom folklora na kojoj je nastupilo pet kulturno-umjetničkih društava i pokazalo svu raskoš slavonske nošnje, pjesme i plesa. Hvala svim društvima i posebno hvala načelniku općine Mati Damjanu na velikoj pomoći i podršci, i naravno od srca hvala članicama udruge koje su dale nesebičan trud u organizaciji svih ovih sadržaja – zaključila je Velić.

Smotru folklora, kako je rekla predsjednica CER-a Nikol Velić, činilo je pet KUD-ova, i to KUD Lipa Nova Bukovica, Zdenac iz Zdenaca, KUD Čačinci, KUD Matica slovačka Miljevci i KUD Crkvari iz Crkvara, a kao uvod nastupili su mali folkloraši iz Velikog Rastovca:

- Ovi sadržaji su sjajan početak obilježavanja našeg Dana općine, zapravo mogu reći da ne možemo bolje početi nego prezentacijom onog najljepšeg iz Slavonije, a to je tradicija narodnih običaja, nošnji i glazbe. Posebno mi je drago da je svoje slike pokazala Tijana Faktor, koja uistinu ima nevjerojatan talent. Do kraja obilježavanja čeka nas niz sadržaja, a središnji događaji su na sam Dan općine, 24. lipnja, kada će biti služena sveta misa u našoj crkvi, a potom od 19 sati prvi put Kočijada u Velikom Rastovcu i na kraju zabava u mjesnom domu u Crncu – rekao je načelnik općine Crnac Mato Damjan.

Prelijepo je zapravo da su smotre folklora nezaobilazan dio gotovo svake manifestacije ovoga kraja jer bogatstvo slavonskog ruha, pjesme i plesa jedinstveno je i neprocjenjivo, a nadasve naše, bogomdano, bogatstvo koje Slavoncu nitko ne može oduzeti.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...

SUZANA BLAŽANOVIĆ IZ TENJE, FINALISTICA NA IZBORU MISS UNIVERSE HRVATSKE

Ovo je za mene jedno novo iskustvo, ali na prvom mjestu mi je ipak fakultet

SALON FOTOGRAFIJE VINKOVCI 2018.

Prva nagrada Emici Elveđi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana